Altfordeg bruker mange timer på forskning og testing for å hjelpe deg med å finne de beste produktene. Hvert produkt er personlig valgt ut av vårt team. Om du kjøper noe via lenker fra vårt innhold, kan vi tjene en liten kommisjon som hjelper med å støtte vårt arbeid.

Beste tørkeskapene

Vinteren går mot slutten og har du ennå ikke sett behovet for å skaffe deg et tørkeskap er det absolutt noe å tenke på før den neste setter inn. Alle barnefamilier vet utfordringen når ungene kommer inn etter en lang dag med snølek. Hele boligen omgjøres til et tørkerom, der bobledresser, sko, undertøy og t-skjorter blir hengende rundt til tørk. Men det er også andre bruksområder for et skikkelig tørkeskap.

Et omvendt kjøleskap

Tørkeskap er kort og godt en tørketrommel i skapform. Men der tørketrommelen har en trommel der klærne «kastes» rundt til de er tørre, blir klærne behandlet langt mer skånsomt, hengende i skapet. Kall det gjerne et magisk skap som sørger for at klærne dine holdes tørre, enten du kommer inn fra en lang løpetur eller ungenes lek i vann og snø.

Tørkeskapet er derfor svært godt egnet for å tørke alle slags klær, også de som må behandles langt mer forsiktig. Tørkeskapet er et svært praktisk møbel, men må sies å være et nisjeprodukt for spesielt interesserte. Det gjenspeiler seg også i at det finnes svært få skap tilgjengelig på det norske markedet. For de fleste kan det fortsatt være hensiktsmessig å ha en tørketrommel, men tørkeskapet kan overta mange av oppgavene og løse noen som ikke kan løses av trommelen.

tørkeskap testTørkeskapene baserer seg på samme prinsipp som varmepumper som benyttes til oppvarming av boliger. Luften som dras inn i skapet varmes opp. Mens temperaturen i skapet øker blir klærne lufttørket i varmluft. Litt på samme måte som en vifteovn. Fuktigheten i klærne dras med ut av skapet og gir tørre og varme klær. De fleste tørkeskap er utstyrt med kondensbeholdere, som gjør at skapet ikke trenger ekstern utlufting. Isteden samles fuktigheten i et eget kammer som m tømmes regelmessig.

Dette konseptet kjenner vi også fra moderne tørketromler. I «gamle dager» var tromlene utstyrt med et rør som førte kondensen vekk fra maskinen og ut i friluft. Det finnes fortsatt tørkeskap i markedet som krever ekstern utlufting, men de aller fleste håndterer kondensen med kammer.

Kondenskammer

I moderne boliger er det ofte vanskeligere å få til et kondensuttak på denne måten. Det skyldes både estetiske og praktiske hensyn. Med et eksternt kondensuttak er det nødvendig å montere tørketrommelen eller tørkeskapet enten i nærheten av et vindu eller en luftekanal. Med innebygde kondenskammer vil man stå friere til å plassere skapet der man ønsker. Har man god plass ved inngangspartiet er det et naturlig sted å montere tørkeskapet. Da blir klærne lett tilgjengelig når man skal inn og ut av boligen. Det gjelder spesielt dersom man har små barn som ofte kommer hjem med våte og kalde klær.

For tørkeskap med kondensering er det svært viktig å huske på at oppsamlingskammeret må tømmes regelmessig. Kammeret trekker til seg fuktigheten som oppstår fra våte og kalde klær og samler vannet i en boks plassert i bunnen av skapet. Boksens størrelse varierer med merke og modell, men felles for dem alle er at de vil gå fulle. Avhengig av bruk vil det derfor variere hvor ofte du har behov for å tømme kammeret. Store, tunge klær inneholder naturlig nok mer fuktighet enn tynne og lette klær. Det vil også være avhengig av om klærne kommer rett fra vaskemaskinen eller bare har vært ute i kaldt og vått vær. Sjekking og tømming av kondenskammeret er en enkel prosess og tar maksimalt et par minutter. Derfor kan det være smart å legge inn en daglig rutine for tømming og sjekking, dersom skapet er i drift.

Alle typer klær

Tørkeskapet best i test behandler klærne langt mer skånsomt enn det en tørketrommel gjør. Her finnes det ingen roterende motor som flytter og slår klærne rundt. Mange klestyper og stoffer kan ikke tørkes i tørketrommel og er spesifikt merket med advarsel mot dette. Tørketromler behandler ikke klærne veldig forsiktig og du vil raskt se at klesplagg som ofte tørkes i trommel vil bli slitne og rives opp.

Tørkeskapet på sin side behandler klærne vesentlig mer forsiktig. Skapet påfører ikke plaggene verken med slag eller tromling. Isteden henger klærne pent og forsiktig på knaggene sine, akkurat som de gjør i et normalt skap. Dermed skjer det bare en forsiktig oppvarming og tørking av klærne. Tørkeskapet er derfor svært velegnet for å tørke både penskjortene og den tynne sommerkjolen.

Måten tørkeskapet arbeider på gjør at det knapt er noen begrensninger i hva som kan tørkes i skapet. Siden det eneste som skjer er tilførsel av varme utsettes ikke klærne for noen ytre påvirkning. Skapet er ypperlig til å holde sko og støvler varme på vinterstid. Tenk så deilig å sette føttene i oppvarmede støvletter før du forlater den varme boligen en vinterkveld. Barna kommer til å elske varmt fottøy.

Selv om skapet ikke sliter på klærne er det viktig at det ikke benyttes som oppbevaringsskap. Selv om skapet har kondensoppsamler eller ekstern utlufting vil det alltid bli igjen noe fukt. Og dersom skapet er avslått vil det samle seg kondensrester i skapet og dermed på klærne. Oppbevaring av klær i et avslått skap vil utsette klærne for fuktighet og kan danne mugg og i verste fall slag i klærne.

Etter at klærne er tørre må de derfor flyttes ut av skapet og over i ordinær oppbevaring. Tørkeskapet er ikke et oppbevaringsskap.

Når skapet ikke er i bruk bør døren stilles litt på gløtt og kondenskammeret tømmes eller tas ut, slik at all restkondens kan tørkes ut.

De fleste tørkeskapene er utstyrt med tidsbrytere og termostat. Med disse funksjonene kan du sørge for at barnas sko er varme på morgenen eller at penskjorta er lun når du kommer ut av dusjen. Det finnes noen klestyper som ikke er egnet for varmeskap. Det gjelder enkelte plagg i plastmateriale, for eksempel enkelte boblejakker. Sjekk klærne og start med lav varme for å kunne kontrollere om de tåler det.

På samme måte som når du vasker klær er det viktig at like klær behandles likt. Har du svært delikate plagg som skal tørkes er det smart å tørke disse sammen med tilsvarende plagg og ikke tørke tykke, tunge plagg sammen med tynne og delikate. Det er i utgangspunktet ikke et problem med at klærne trenger forskjellig tørketid, men temperaturen kan være forskjellig. For mest mulig effektiv tørkeprosess vil det være hensiktsmessig å tørke klær som krever samme tid og temperatur for å tørkes.

Stille, men strømkrevende

Tørketromler har rykte på seg for å være strømsluk. De kraftige motorene som fører trommelen rundt krever mye strøm. En rekke eksperter og økonomer har opp gjennom årene advart mot at tørketrommelen er en strømtyv uten sidestykke i boligen.

De senere årene har trommelens strømforbruk gått kraftig ned. Svært mange tørketromler i dagens marked er effektivitetsmerket A.

En tørketrommel som AEG T6DBM720G er av de rimeligere i markedet. Denne har et energiforburk på 4,27 kwh per driftssyklus. Dette er merkbart lavere enn eldre maskiner. Ifølge Enok.no trekker en standard tørketrommel 3000 watt. Med tre timers bruk i uken vil det tilsvare et årsforbruk på 470 kwh eller rundt 230 kroner. Dette er omkring halvparten av hva kostnaden var bare for ti år siden.

Selv om tørkeskapet ikke har en roterende motor er tørkeskapene ganske omfattende strømforbrukere. Dette skyldes dels at varmepumpen i skapet trekker mye strøm, men også at skapet bruker lenger tørketid enn en trommel. Et skap som Electrolux DC3500TWR har en effekt på minst 2000 watt og bruker 4,1 kwh per driftssyklus.

Det årlige energiforbruket er 820 kwh, altså nesten dobbel så mye som for tørketrommelen. Det avhenger dog av hvor mye skapet brukes og ikke minst hvordan det brukes.

Utviklingen for strømforbruk hos tørkeskap har blitt noe bedre de senere årene. Men forbruket er fortsatt meget høyt. For seks år siden skrev nettstedet DinSide om en test foretatt av svenske Energimyndigheten, som tilsvarer norske Enova. Testen viste det mest strømkrevende skapet brukte 4,7 kwh per driftssyklus. Altså bare 0,6 mer enn dagens skap gjør.

Årsforbruket den gang var 940 kwh, mot dagens 820. Målt i kostnad er årsforbruket redusert med beskjedne 59 kroner. Det kan knapt kalles en utvikling å være stolt av. Energimyndigheten var i 2011 kritisk til at energiforbruket for tørkeskap ikke har gått noe ned siden 80-tallet. Ser man på dagens tørkeskap er situasjonen ikke nevneverdig endret.

Unntaket er Electrolux DC4600HPWL som bare forbruker 272 kwh i året med normal bruk. Det er oppsiktsvekkende lavt. Men ulempen er at dette skapet har en veldig stiv pris.

Dyre

Skal du anskaffe et tørkeskap bør du derfor være klar over at dette vil koste mye i bruk. Bekvemmelighet og funksjon må måles opp mot økonomi. Økonomisk er ikke tørkeskap spesielt hensiktsmessige.

tørkeskap kondensElectrolux-skapet koster 5.366,- kroner hos elektronikkgiganten Elkjøp. Dette er den billigste modellen, mens den dyreste Electrolux DC4600HPWR. Dette skapet 14.995,-. Den dyreste modellen har like stor kapasitet som det billigste skapet, men er utstyrt med timerfunksjon og varmepumpeteknologi. Skapet slår seg av når klærne er tørre. Strømforbruket er tilsvarende som på de billigere modellene.

Kapasiteten på 4 kilo tilsvarer 17 meter med nyvaskede klær. Dette er på nivå med en liten tørketrommel. Arbeidstemperaturen for tørkeskapet er mellom 30 og 70 grader. Dette gjør at du selv kan stille inn hvor kraftig skapet skal jobbe. Igjen er det viktig å vise til at ulike klær krever ulik tørking.

Utvalget av tørkeskap best i test i det norske markedet er noe begrenset sammenlignet med andre land. Årsaken til dette er både fokus på strømforbruk og prisene på skapene. Siden skapet har mindre kapasitet og høyere strømforbruk enn en normal tørketrommel vil prisen for bruk bli for høy for svært mange.

Tar plass

Et tørkeskap har størrelse som et stort kjøleskap eller et klesskap og bør passe godt inn blant øvrig oppbevaringsmøblement. DC3500TWR er 185 centimeter høy, 59,70 centimeter bred og 61,50 centimeter dyp. Dette tilsvarer et normalt klesskap. Vekten på skapet er omkring 50 kilo.

De fleste modeller i markedet har dimensjoner som tilsvarer DC3500TWR. Det kan avvike noen centimeter i hver retning, men stort sett er de ganske like.

Så tørkeskapet tar mer plass enn en trommel. Trommelen kan du ofte på plass til under benken eller stående i et tårn over eller under en vaskemaskin. Tørkeskapet er avhengig av selvstendig gulvplass og trenger samtidig plass i høyden.

Moderne tørkeskap har ikke behov for ekstern utlufting og kan derfor monteres tett på vegg og mellom andre skap. Men det er nødvendig å ha tilgang til strøm. For å unngå lange skjøteledninger bør skapet derfor plasseres tett i nærheten av en stikkontakt.

Trenger du det?

Det er ikke åpenbart at det er fornuftig å anskaffe seg et tørkeskap. På negativ side krever skapet stor plass, trekker mye strøm og det klarer ikke å tørke spesielt mye klær samtidig.

For de aller fleste vil tørkeskapet neppe bli et kjært bruksmøbel. Til det er funksjonene for dårlige og brukskostnaden for stor. Det tar også lenger tid å tørke klærne i skapet enn i en trommel. Ofte kan det være vel så effektivt å kjøpe en billigere luftavfukter og henge klærne til tørk på ordinære kleshengere. En skikkelig luftavfukter koster et par tusen kroner og gjør halve jobben til et tørkeskap. Men i kombinasjon med en varmeovn vil mye av funksjonen bli den samme. Luftavfukteren har jo også andre bruksområder.

Men, det kan være situasjoner der det er nyttig. Tørkeskapene er mye, mye snillere mot klærne enn tromlene er. Skapene kan justere varmen og derfor kan du i praksis tørke alle typer klær i skapet. En tynn silkeskjorte vil bli fullstendig ødelagt dersom den får en runde i tørketrommelen, mens den vil tåle fint å bli varmet og tørket hengende i skapet. Faktisk kan en slik tørking bidra til å holde passformen langt bedre for skjorter. Varmen i skapet vil gradvis tørke tøyet på en måte som er langt mer effektiv enn om den bare blir hengende i friluft eller i et vanlig rom. Det fører også til at fibrene i klærne trekker seg sammen på en naturlig og god måte og opprettholder passformen på klærne.

Tørkeskap finnes på mange bedrifter som benytter penklær i form av uniformer. For eksempel restauranter.

En funksjon som er litt artig med tørkeskapet er at den kan benyttes til å slette ut krøllete skjorter. Det eneste du behøver å gjøre da er å vaske eller væte skjorta lett og henge den i skapet til tørk. Varmen vil føre til at rynkene på skjorta vil rette seg ut, siden skjorta henger rett ned. Funksjonen er noe av det samme som skjer i et dampkammer. Mange kjenner sikkert trikset med å henge skjorta i dusjen og skru på mye varmt vann. Da vil du etter ti minutter ha en rynkefri skjorte.

Hvem er best

Det finnes ingen omfattende tester av tørkeskap i det norske markedet. Heller ikke internasjonalt er det gjort mange tester i dette forbrukersegmentet.

Tidligere omtalte Electrolux DC3500TWR har fått noen brukeranmeldelser i norske nettbutikker. Produktet omtales som utmerket til sitt bruk, men får litt kritikk for at det kan være vanskelig å justere støttebeina slik at det blir plant. Skapet får skryt for at det er svært stillegående og at det er meget praktisk for storfamilien.

Landets største forhandler av forbrukerelektronikk, Elkjøp, har seks tørkeskap i sitt sortiment. Det er fem modeller fra Electrolux og ett skap fra Asko. Asko-skapet er 190 centimeter høyt og veier 80 kilo. Det er noe større enn den billigste modellen fra Electrolux. Prisen for Asko DC7191W er 6.495,-, det nest billigste i Elkjøps sortiment.

Asko-skapet er også den eneste i markedet som har ekstern lufteslange. Dette betyr at skapet er avhengig av å monteres enten i nærheten av et vindu eller en luftsluse. Dermed er skapet noe mindre plasseringsvennlig enn Electrolux-modellene.

Det dyreste skapet er Electrolux DC4600HPWL. Her må du ut med hele 14.395,-. Dette skapet er det høyeste i markedet, med 194,5 centimeter og 86 kilo. Bredde og dybde er tilsvarende med de andre skapene. I mange boliger kan høyden by på problemer. Normal takhøyde i boliger er 240 cm. Med et skap som er nesten to meter høyt vil du dermed få noe mindre plass på toppen av skapet. For noen kan dette likevel være en fordel.

DC4600HPWL har den samme tørkekapasiteten som sine mindre og billigere konkurrenter. Men det er verdt å merke seg at skapet har betydelig lavere strømforbruk. Med et årlig strømforbruk på 272 kwh er denne modellen direkte strømgjerrig. Forbruket er en tredel av hva DC35000TWR kan skilte med. Riktignok utgjør ikke forskjellen mer enn 270 kroner årlig, så det tar bortimot 30 år før du har spart inn prisforskjellen mellom det billigste og det dyreste skapet.

Oppsummering

Det store spørsmålet med all kjøp av husholdningsapparater er om du skal velge å kjøpe eller ikke. Varmeskap kan ved første øyekast fremstå som en genial innretning og for noen er det definitivt et nyttig verktøy i hverdagen. Men det er noen ting man bør tenke gjennom før en bruker mange tusen kroner på et slikt produkt.

tørkeskap til klærDet første er naturlig nok om du faktisk har behov for et tørkeskap. Dersom du allerede har en velfungerende tørketrommel vil denne dekke de aller fleste behovene dine. Det er riktignok en del tøy som ikke skal tørkes i trommel, men dette utgjør ikke så mye av dagligtøyet vårt lenger. Stort sett er det fine skjorter, duker og tynne kjoler som må holdes unna tørketrommel, i tillegg til klær og tekstiler som ikke tåler høye temperaturer. Men mange av disse bør du være forsiktig med i tørkeskapet også. Ullklær er for eksempel ikke anbefalt å varmtørke.

Et annet spørsmål du må ta stilling til er om du har plass til et tørkeskap. Dette er store innretninger på minst 180 i høyde, med bredde og dybde som et normalt klesskap. Dersom du har en entre vil skapet kunne ha en naturlig plass sammen med yttertøyet, luer, skjer og annet. Skapet egner seg svært godt for å tørke sko og støvler. Derfor bør det plasseres i nærheten av inngangspartiet.

Barnefamilier vil ha spesielt stor nytte av et tørkeskap, siden det er enkelt å håndtere lekeklær rett etter at de håpefulle kommer inn døra. Om morgenen kan en liten halvtime med lekedressen og støvlene i tørkeskapet gi poden en behagelig start på dagen. For far kan det være herlig å ta på seg en varm skjorte når han kommer ut av dusjen.

Men varmeskapene er dyre i innkjøp og kostbare i bruk. Du kan komme svært langt med en enkel luftavfukter og en liten vifteovn. Settes dette i et mindre rom har du gjort halve jobben. Tørkeskapene bruker lang tid på å tørke klærne og en hjemmelaget løsning kan derfor være nesten like god.

Det er også mulig å konstruere et helt eget tørkeskap. Har du et klesskap som står ubrukt, kan dette omdannes til et tørkeskap med noen ganske enkle grep. Her vil du komme langt med god isolering av skapets vegger og dør, en avfukter og kanskje en varmekilde. Luftavfukteren har innebygget tank for å samle opp vann og kondens. Uten varmekilde vil tørkingen ta en del mer tid, men luftavfukteren alene vil minst halvere tørketiden, fordi fuktigheten i klærne blir trukket ut.

Dersom du skal gå til anskaffelse av tørkeskap er det greit å vite at det ikke finnes så mye å velge i på det norske markedet i dag. Her finnes det bare sju forskjellige modeller. Av disse er en produsert av Asko, mens de seks andre kommer fra Electrolux. At det er så få modeller og produsenter på det norske markedet viser at interessen for denne type innretninger ikke er veldig stor. Prisene er såpass høye, selv for de billigste modellene, at de fleste forbrukere ikke vil finne det interessant. Den rimeligste modellen koster 5.366,- og den dyreste 14.395,- Til disse prisene er det mulig å kjøpe seg svært avanserte tørketromler som både gjør en bedre jobb og sparer tid og penger i drift.

Men som nevnt kan det være situasjoner som gjør at man heller ønsker seg et tørkeskap og da er det absolutt noe å vurdere seriøst.

Vurder denne artikkelen!
Total: 0 Gjennomsnitt: 0
Back to top button