Generell informasjon om termometer

Et termometer er noe man finner i de aller fleste hjem, iallefall i de hjemmene hvor det er små barn. Småbarnsfamilier vet hvor kjekt det er med et termometer i hus for når barna ikke føler seg så friske og raske.

Best populaer
Beurer OT 30
Vurdering
Best pris
LCD-skärm
Vurdering
Flest funksjoner
Febertermometer
Vurdering
Var favoritt
Beurer BY 20
Vurdering

Et termometer er et instrument vi bruker for å måle temperaturen i kroppen våres, for det meste. Du kan finne andre typer termometre også men i denne artikkelen kommer vi til å holde oss til forskjellige termometer som måler temperaturen i kroppen våres.

Glassrøret i et standard helt vanlig termometer inneholder som regel kvikksølv Når metall toppen av termometeret kommer i kontakt med materialet som skal måles, fører det varmeenergi til kvikksølvet. Kvikksølvet blir da til væske og så ekspanderer det. Det vil begynne å stige opp i røret, hvor det etterhvert stopper og du kan lese av temperaturen.

Digitale termometre er forskjellig, da disse bruker en dataplate for å kunne fortelle temperaturen i stedet for kvikksølv. Normalt for må du vente tre minutter for at kvikksølvet skal varmes opp å gi deg et svar. Det digitale termometeret derimot tar kun 30 sekunder før det gir deg et svar.

Termometer til barn er veldig nødvendig, da det kan være vanskelig for et barn å fortelle hvordan de føler seg, digitale termometre er de beste som temperaturmåler til barn og temperaturmåler til baby.

Historien til termometre

Termometre er noe som har funnets i mange århundre allerede, og det utvikler seg bare til å bli bedre og bedre. Det er en enhet som er svært viktig for spesielt småbarnsfamilier.

Selv om en type av termometre har vært på markedet siden 1500 tallet, ble det som kan betraktes som den første moderne termometeren, kvikksølv typen med standard skala, ble oppfunnet av en mann ved navn Dainel Gabriel Fahrenheit i 1714.  Daniel Gabriel Fahrenheit var en tysk fysiker som fant opp alkohol termometeret i 1709, kvikksølv termometeret i 1714 og i 1724 introduserte han standard temperaturskalaen som ble gitt hans navn Fahrenheitskalaen.

I 1612 oppfant en italiensk oppfinner med navnet Santorio Santorio munn termometeret, men den var både veldig stor, unøyaktig og tok for lang tid før den ga et resultat, så det ble ikke noe kjempe hit.

Første praktiske medisinske termometeret ble tatt i bruk i 1867, det var bærbart, 15 cm langt og tok 5 minutter før man kunne lese temperaturen.

Øretermometre kom på markedet i 1984, og var lenge hva som var det store på markedet. Siden den gang har vi fått panne termometre og disse termometrene som man ikke engang trenger å plassere direkte på hud for å kunne få et resultat.

Termometer fremtidige trender

pannetermometerNår man ser tilbake på historien til termometre, vil du se at over tid har det kommet flere og flere forskjellige termometer på markedet.

Først var det kvikksølv termometeret som var veldig populære og hva alle brukte. Men etterhvert kom digitale termometre på markedet, og det kom frem at kvikksølv var helsefarlig så sakte men sikkert ble kvikksølvtermometre mindre populære og de digitale kom mere frem.

Nå har vi både digitale, øretermometre, pannetermometre, smokke termometre, til og med termometre som har applikasjoner til smarttelefoner og nettbrett. For tiden er det øretermometre og pannetermometre som er de som er mest populære.

Hva tror du fremtiden vil bringe? Vi er inne i en verden hvor applikasjoner og smarttelefoner som er det store, livet våres danser i sirkler rundt disse, så det ser ut til at dette er fremtiden.

Ingen vet hva neste trend er føre vi er inne i den nye periode, men vi kan alltids gjette, vi tror at fremtiden er applikasjoner og smarttelefoner, noen tror at de digitale standard termometrene er de fremtidige trendene, ingen kan si dette med sikkerhet så la oss se hva fremtiden vil bringe.

Hvilke modellalternativer finnes det for termometre?

Det finnes så mange forskjellige alternativer for termometre på markedet nå, det er så mange å velge i at det kan være veldig vanskelig å ta dette valget. Du må tenke på hvem du trenger termometre for for å kunne ta dette valget, mange velger kanskje å kjøpe et par forskjellige da det er forskjellige behov i familien. Dette er opp til en hver å velge hva som er best for dem og deres familie.

Vi vil gå igjennom de forskjellige termometrene du kan finne på markedet så du kan få en bedre forståelse av de forskjellige, kanskje det vil være enklere for deg å velge etter du har lest litt om de forskjellige termometrene, kanskje det vil være enklere for deg å kjøpe termometer neste gang du trenger et.

Digitale termometre; også kjent som standard termometre. Disse termometrene vil gi deg raske og nøyaktige resultater, og de kan finnes i mange forskjellige former og størrelser. Disse kan du finne de aller fleste steder, på dagligvarebutikken og på apoteker. Digitale termometre kan brukes på 3 forskjellige måter, oral (i munnen), rektal (i rompen) og axillary (under armen). Vær veldig oppmerksom på at du ikke bruker samme termometer i rompa og i munnen.

Øre termometer; dette termometeret måler temperaturen i øret. Kan også bli kalt et infrarød termometer  siden det måler infrarød varme som kommer fra innsiden av øret. Dette kan være den enkleste termometeret for babyer og barn over 3 måneder, på babyer under 3 måneder vil denne øre temperaturmåleren kunne gi feil lesning.

Pannetermometer; disse brukes til å måle temperaturen ved å lese den infrarøde varmen som kommer fra hodet, men denne temperaturmålere feber er ikke like bra som andre digital termometer feber.

Plastik «feber» striptermometer; om du er på utkikk etter noen som gir deg eksakt temperatur er dette IKKE noe du burde bruke, du kan ikke stole på disse.

Smokk termometer; dette er noe som er ganske så nytt på markedet, og virker som en veldig god ide for små barn, da det kan være veldig vanskelig å få de til å bruke et termometer i øret f.eks, men det anbefales ikke å bruke denne på spedbarn under 3 måneder da det er vanskelig å få en riktig lesning av feberen.

Glass og kvikksølv termometer; dette er glassrør med kvikksølv i. Røret blir plassert under tungen og kroppstemperaturen fører til at kvikksølvet beveger seg opp i røret, der kvikksølvet stopper er hva temperaturen din er. Dette var engang et veldig populært termometer føre digitale termometre kom på markedet.

Det finnes så mange å velge mellom, for småbarnsfamilier er øretermometer barn det beste valget, eller panne termometer for barn de beste alternativene. For voksne derimot er kanskje digitalt termometer feber det beste alternativet.

Ingen andre enn deg selv kan fortelle deg hva det beste termometer for deg og dine er, dette er kun et valg du kan ta selv.

Hvorfor burde mennesker kjøpe et termometer?

En god grunn til å ha termometer hjemme, er spesielt om man har små barn. Det kan være vanskelig for små barn, eller foreldre å vite når barnet er veldig syk, og derfor er det alltid beroligende å vite at man kan måle feberen til et barn, for å kunne vite om de trenger å dra til legen eller ikke. Samme gjelder voksne også, men eldre barn og voksne kan som regel forklare seg bedre enn hva en baby eller småbarn kan.

Ingen vil tvinge deg, å si at du er nødt til å ha et termometer hjemme, dette er en fri verden, du velger selv hvilken type termometer du ønsker deg, om du i det hele tatt ønsker å ha termometer.

Som sagt termometer vil gi deg en trygghet, og er en kjekk ting å ha liggendes hjemme, et lite digitalt det er alt som trengs, du trenger ikke noe dyrt og fascinerende om du ikke selv ønsker det.

Hvordan velge et termometer?

Når det kommer til å velge hvordan termometer du skal kjøpe finnes det så mange ting å tenke på. Hvem skal bruke termometer? Ønsker du å kjøpe en type for de voksne, eventuelt eldre barna i familien, og en type for de mindre barna og babyene?

Det lønner seg kanskje å se på en termometer test, en termometer test vil kunne gi deg svar på hvilke termometre som gir de beste og mest riktige avlesningen på temperaturen i kroppen din.

Når det kommer til barn har det blitt sagt flere ganger at øretermometer er det beste valget, så om du har barn i familien du ønsker å bruke termometeret på burde du kanskje ta en titt på en øretermometer test for å finne ut hvilken modell du burde velge.

Når det kommer til et termometer er dette kanskje en av de tingene du burde legge litt mere penger i enn det billigste på markedet om du ønsker at det skal holde, iallefall om du akkurat har fått ditt første barn, termometre har en tendens til å bli mer bruk da man kan være veldig bekymret for den nye.

Som med alle andre produkter i hele verden, ingen kan tvinge deg til å kjøpe et spesielt merke eller en spesiell type, det er opp til deg hvilket termometer du kjøper, du må kjøpe det som vil passe best til deg og din familie.

Tips om bruk av termometre

Når man har valgt seg et, eller flere termometre, kan det neste store spørsmålet være hvordan skal man bruke disse termometrene? Siden det finnes så mange forskjellige er det ikke rart at mange lurer på dette, derfor skal vi gi deg tips på hvordan du bruker de forskjellige termometrene.

Oral (i munnen); legg termometeret under tungen, om  du har et digitalt et vil det begynne å pipe når det er ferdig, om du har et manuelt termometer tar det ca. 5 minutter. Husk om du skal ta en oral temperatur må du ikke spise eller drikke rett før du gjør dette, da det vil endre resultatet, munnen må også være lukket hele tiden. Kanskje ikke det beste valget for små barn, da det kan være vanskelig å få den riktige temperaturen.

Axillary (under armen); skal legges under armen din, så dypt du klarer å få den, lukk deretter armen din. Digitale termometere piper når de er ferdige, eller manuell termometre tar ca. 5 minutter.

Rektal (i rompen); bruk smøring når du velger å gjøre det på denne måten, vent til den digitale termometeret piper eller ca.5 minutter for manuelle termometre. Denne metoden er den som anbefales til spedbarn, og til de som ikke kan ta temperaturen på en annen måte.

Tympanic (i øret); trekk toppen av øreflippen opp og tilbake, plasser spisen i øregang åpningen og trykk på knappen frem til den piper. Pass på at du peker sonden i øregangen ikke på øret, noe som kan føre til feil lesning. Dette er veldig vanskelig å bruke på babyer, og er også ganske så unøyaktige fordi deres ørekanaler er så små.

Temporal (på pannen); trykk på knappen, og trekk sonden over pannen. Dette er en ganske så ny teknologi, den er rask og enkel å bruke, og resultatet er relativt nøyaktig. Husk å lese bruksanvisningen noen av de krever at du trekker sonden over pannen, andre krever at du trekker den på nakken under øret ditt.

Vi håper disse tipsene har gjort deg noe smartere på hvordan de forskjellige termometrene virker, kanskje det hjelper deg i ditt valg på hvilket termometer du ønsker å kjøpe deg.

Kan du stole på termometer?

Termometer er et viktig element i alle hjem, iallefall hos småbarnsfamilier, når du våkner opp på natten av et gråtende barn, du går til sengen til barnet og løfter det opp, barnet føles så varmt at det nesten gjør vondt å ta på de. Hva gjør du? Jo, du begynner å lete etter et termometer for å kunne finne ut hvor høy feber barnet har, deretter kan du avgjøre hva du skal gjøre videre.

Men kan du virkelig stole på termometeret du har? La oss ta en titt på dette spørsmålet og se om vi kan gi et svar på dette.

Pannebånd, også kalt plastisk striptermometer; den følelsen av du ikke trenger å vekke babyen, eller barnet for å måle feberen dems, lettelse ikke sant? Men virker det, gir det deg ro i sinnet? Sannsynligvis ikke. Det finnes ikke mye informasjon om disse, men de testene som har blitt utført med striptermometre sier at de kan oppdage feber rundt 30-50% av gangene, du kan like så gjerne gjette på om barnet ditt har feber eller ikke, det vil gi deg samme trygghet som denne metoden. Vi anbefaler å bruke en annen metode.

Smokke termometer; nei, bare nei. De virker ikke som de skal, spar pengene dine. De kan se veldig smart ut for små barn som allerede bruker smokk, men saken er at smokken må holdes rolig i munn for å kunne få en nøyaktig lesning, det vil si at barnet kan ikke suge på smokken, vel da er vel hele meningen med at dette skal være lettere borte?

Øretermometre; dette er et av de mer vanlige og nyttige måtene for å sjekke barnets temperatur. Dette er småbarnsfamiliers favoritt når det kommer til termometre. Bare husk de skal ikke brukes på barn unde 3 måneder da ørekanalen er for liten.  Om barnet har ørebetennelse eller for mye ørevoks kan dette føre til feil lesning.

Pannetermometer; også en av favorittene til småbarnsfamilier, kan brukes på barn over 3 måneder. De fleste sykehus og legekontor bruker denne metoden når du kommer med barnet ditt. Det må vel bety at dette er en metode som man kan stole på? Bare husk at du må lese bruksanvisningen for den typen du har kjøp da disse kan brukes på forskjellige måter, om du bruker den feil vil du også få feil lesning. De kan brukes på barn under 3 måneder, men vil ikke være like korrekt som rektal termometer.

Digitale termometre; dette er en termometer som har blitt brukt av mennesker i alle aldre. Den er billig og den vil gi deg en nøyaktig lesning, bare husk at du må legge til 1 grad om du bruker den under armen. Om man bruker disse på barn under 3 år, er det best å bruke den som rektal termometer da dette vil være mest nøyaktig. Etter de har fylt 4 eller 5 år kan du begynne å bruke oral termometer på de.

Så, vi kan stole på termometre om vi velger de riktige. Noen kan man ikke stole helt på, mens andre er ganske så nøyaktig. Du må vurdere hvilken alder det er på barnet du skal ta temperaturen på.

Hva skal du gjøre om termometeret blir ødelagt?

temperaturmåler feberOm termometeret ditt blir ødelagt, og det er en av de digitale typene så kaster du det etter henvisning på bruksanvisningen og du drar på butikken å kjøper et nytt ett. Som vi har funnet ut er det ganske så greit å ha et termometer i hus, spesielt om du har småbarn i huset.

Om det var et kvikksølv termometer som ble ødelagt må du være mer forsiktig når du kvitter deg med det, og det finnes råd til hvordan du rengjør etter det også. Vi skal forklare deg disse fordi det er ganske så viktig at du er klar over disse tipsene om du har et kvikksølv termometer i huset.

Om et kvikksølv termometer knuses i et rom er det viktig at alle andre forlater rommet, til og med dyr. Ikke la noen tråkke i kvikksølvet. Lukk dører til rommet som eventuelt fører til andre rom, og åpne alle vinduer for å kunne lufte ut området.

Uansett hvor mye de ønsker det, aldri la barn hjelpe deg å rydde og vaske opp etter et kvikksølv termometer har blitt ødelagt.

Det kan lett vaskes vekk fra tre, fliser og andre harde, glatte overflater. Så om det er her det har blitt ødelagt er du heldig og det vil ikke kreve for mye tid og energi å rengjøre det.

Om du har vært så uheldig at det knuses på/i nærheten av tøy fabrikk skal dette kastes, bare få det ut av huset.

Husk å bruke hansker.

Plukk opp glass og andre deler fra termometeret veldig forsiktig, legg det i papir og deretter i en lukket plastpose.

Når du har samlet alt av glass og kvikksølv som du kan finne, og føler deg sikker på at det ikke finnes mer rundt omkring i rommet, kontakt ditt lokale brannvesen for forklaring på hvordan du skal kvitte deg med det eller for at de skal komme å hente det.

Høres ekstremt ut ikke sant? Men saken er at kvikksølv er ikke noe man skal leke med, det er et veldig helsefarlig element.

Oppsummering

Når man ser på termometrene gjennomtiden ser man at flere og flere forskjellige typer av termometre har kommet på markedet, man har flere forskjellige alternativer til å tilfredsstille behovene som forskjellige mennesker har. Om man kan stole på alle alternativene som finnes på markedet er fortsatt noe som er et samtaleemne, men pålitelige alternativer som digitale termometere, øretermometre og pannetermometer finnes.

Smokke termometre som har kommet på markedet for å lukke småbarnsfamilier til et lettere alternativ er ikke det alternativet som er det beste du kan finne, det kan se ut som et godt alternativ til babyer, men som de fleste vil fortelle deg det er ikke det beste alternativet.

Vi har fått langt bedre alternativer enn hva kvikksølv alternativet var, og dette er veldig bra, hva kommer fremtiden til å bringe oss? Det er det ingen som vet, men om det fortsetter i den retningen det har gått vil fremtidens barn og voksne være i gode hender.

Vi er, og håper dere også er, veldig fornøyde med alternativene som finnes på markedet i dag. Vi finner termometre som er gode alternativer til barn, og vi finner alternativer som er gode alternativ til termometre til voksne.