Generelt om skjegg og trimming av skjegg

Siden 2013 har det i vårt samfunn foregått en økning av antallet menn som lar skjegge vokse. Det har blitt en større aksept for både skjeggstubber, såkalt tre-dagers skjegg, helskjegg og andre varianter av skjegg hos den vanlige mannen i gata. Med denne aksepten følger også en forventning om at menn bør ha en plan for stell av skjegget sitt. En skjeggtrimmer, et redskap som kan trimme, forme, barbere eller style skjegg, er derfor stadig mer aktuelt for stadig flere.

Moderne skjeggtrimmere kan ha avanserte funksjoner. Noen foretrekker å pynte ansiktspryden ved å kombinere bruken av saks og skjeggtrimmer, mens andre bruker skjeggtrimmere også på håret, eller benytter en kombinert hår og skjeggtrimmer.

Hvordan fungerer en skjeggtrimmer

skjeggtrimmer testDet er alltid anbefalt å vaske skjegget før man begynner å stelle og klippe det. Før trimmingen starter bør man også tørke skjegget godt, og kjemme det hvis det har en viss lengde, for å få vekk eventuelle floker og gjøre prosessen med å trimme enklere.

De fleste skjeggtrimmere har innstillinger for ønsket lengde på skjegget. Noe av det en som skal benytte en skjeggtrimmer bør være oppmerksom på før trimmingen starter, er at innstillingene for ønsket lengde er satt korrekt. At trimmeren er ladet, eller tilkoblet strømforsyning, kan også være en fordel.

Trimmingen av skjegget bør skje i samme retning som skjegget vokser. Det enkleste er å gjøre seg helt ferdig på en side av ansiktet, og så gjenta nøyaktig den samme prosessen på andre side av ansiktet.

Det å beskjære sitt eget skjegg kan kreve litt tid og innsats å venne seg til, men etterhvert blir det veldig enkelt. Skjeggtrimmere kan settes til forskjellige lengder slik at det er mulig å forme forskjellig stil på skjegget. De blir gjerne levert med en trimmervakt, som tillater justering for hvor mye skjegg som skal fjernes.

Trimming av skjegg kan foregå trådløst dersom skjeggtrimmeren har ladet batteriet, men kan også gjøres mens skjeggtrimmeren er koblet til strømforsyningen. I siste tilfelle er det viktig å holde rede på hvor ledningen er under prosessen, for å unngå unødvendige slåsskamper med ledningen underveis.

Hvorfor er skjeggtrimmere bedre enn lignende produkter?

I utgangspunktet er det et personlig valg hvordan man ønsker å trimme skjegget. Det er selvfølgelig også mulig å benytte skum eller gele for å myke opp skjegget for så å trimme det med barberhøvel eller barberkniv. De tydeligste fordelene med å bruke en skjeggtrimmer for å trimme skjegget, er at den gir bedre kontroll og presisjon, at den er mer allsidig enn en barberhøvel, at det er lettere å forme et pent skjegg som uttrykker individualitet, og at skjeggtrimmere generelt er mer skånsomme for huden enn mer tradisjonelle metoder.

Bladene i skjeggtrimmeren som kutter ved hjelp av elektrisk kraft, sparer bruk av manuell kraft for å foreta trimmingen. En skjeggtrimmer er dermed arbeidsbesparende og enklere å bruke, enn barberhøvel og andre former for manuelle metoder for å kutte skjegg, som saks eller barberkniv.

Hvilke elementer består en skjeggtrimmer av?

skjeggtrimmer best i testDet viktigste elementet i en skjeggtrimmer er et system med kniver som helst ikke bør ruste og helst bør være så skånsomme mot huden som mulig. De beste knivbladene har avrundede tupper som hindrer at huden skrapes opp og blir irritert. På de fleste skjeggtrimmere er det mulig å koble fra hodet på trimmeren, så prosessen med å rengjøre kan foregå enklere. Tørr rengjøring er generelt sett å anbefale, men en del skjeggtrimmere er vanntette og kan dermed rengjøres med vann.

I nærheten av hodet på skjeggtrimmeren er det vanligvis mulighet for å stille inn hvilket trinn man ønsker å bruke under trimming. Presisjon uttrykkes gjennom størrelsen på trinnene. En typisk presisjon kan være 1 mm, men skjeggtrimmer best i test kan ha presisjon helt ned til 0,4 millimeter.

Mange skjeggtrimmere har et system for å samle opp skjeggstubber mens trimmingen foregår. Denne funksjonen gir en god indikasjon på kvaliteten til en skjeggtrimmer. Gode apparater er gjerne enkle å tømme for oppsamlede skjeggstubber.

Det er en fordel om skjeggtrimmeren har et lys for å indikere lavt batterinivå eller at batteriet lader. Det er ikke særlig morsomt å gå tom for batteri etter at bare halve ansiktet er barbert.

De fleste skjeggtrimmere fungerer både trådløst og mens de lader. Et ladeuttak er dermed et obligatorisk element ved enhver elektrisk skjeggtrimmer. Hvis det er mulighet for USB-lading gir dette større grad av fleksibilitet, siden lading da også kan foregå ved hjelp av en datamaskin. En fullstendig lading med tomt batteri som utgangspunkt kan ta alt fra 1 time og opp til 12 timer, og etter lading er det vanlig å kunne bruke skjeggtrimmeren trådløst i rundt 60 minutter.

Mange skjeggtrimmere har en transportlås, og dette hjelper til å hindre at apparatet skrur seg på ved et uhell.

En eller flere kammer for kjemming av skjegg og skjeggstubber følger ofte med som standard utstyr i en pakke når man kjøper skjeggtrimmer. Det er også vanlig å få med et etui eller en reiseveske, og enkelte skjeggtrimmere har en rengjøringsbørste med som tilbehør.

Produktets dimensjoner

En skjeggtrimmer best i test har gjerne en utforming som er ergonomisk godt tilrettelagt. Den er da ikke direkte sylinderformet eller kvadratisk, men formet etter hånden slik at den blir enkel å holde og bruke, og gjøre områdene som er vanskelig å komme til enklere å trimme.

Utformingen gjør det vanskelig å beskrive nøyaktige dimensjoner på ergonomiske skjeggtrimmere. Generelt sett er lengden 12 - 20 centimeter, tykkelsen er 3 - 5 centimeter. Vekt på en skjeggtrimmer kan befinne seg i området 120 - 300 gram.

De rimeligste skjeggtrimmere kan koste mellom 100 og 200 kroner. Normalt ligger prisen for en god skjeggtrimmer mellom 300 og 750 kroner. En trimmer dyrere enn en tusenlapp bør være å regne som en avansert, profesjonell skjeggtrimmer, med andre ord: skjeggtrimmer expert.

Avanserte skjeggtrimmere

hår og skjeggtrimmerAvanserte skjeggtrimmere bør ha en særdeles høy komfort, alt som er nødvendig av tilleggsutstyr som standard, og god funksjonalitet.

Det er faktisk viktig å sørge for at batteritiden er lang nok, at skjeggtrimmeren ikke slutter å fungere mens man holder på å ordne skjegget. Avanserte modeller kjennetegnes ved at de lades raskere enn de billigste modellene, og at batteriet varer i tilstrekkelig lang tid.

Batteriene som brukes i skjeggtrimmere er vanligvis enten NIMH eller Li-Ion. NIMH-batterier tåler generelt sett flere oppladninger enn Li-Ion-batterier, selv om begge typene kan holde i lang tid.

Mange avanserte skjeggtrimmere har et vakuumsystem som klarer å fange opp hår mens trimmingen foregår. Dette kan spare mye tid på rengjøring av vask eller område der trimmingen har foregått.

Noen avanserte modeller har også mer omfattende muligheter for kontroll av gjenværende batteritid, med LED-display. Noen modeller har også display som forteller hvilken trimme-innstilling som er valgt.

Manual for å ivareta skjeggtrimmer

De beste skjeggtrimmere er selvsmørende, noe som gjør at de trenger minimalt med vedlikehold. Hvis knivbladene i tillegg er selvslipende beholder disse skarpheten uten at brukeren trenger å tenke på dette.

En skjeggtrimmer blir gjerne støvete og det setter seg nødvendigvis fast hår til den. Det aller viktigste når det gjelder å ivareta en skjeggtrimmer, blir dermed rengjøringen. Vanntette skjeggtrimmere kan rengjøres med en fuktig klut, og hvis skjærehodet er mulig å koble fra kan dette skylles under en vannkran. De aller fleste skjeggtrimmere er imidlertid ikke vanntette og trenger dermed en eller annen form for tørr rengjøring. Hvis en børste for rengjøring følger med produktet, er denne i seg selv i de fleste tilfeller tilstrekkelig å bruke for rengjøring.

Rangerte resultater fra skjeggtrimmer test 2020

  1. Phillips QT4015/16 - mest for pengene Som flere andre Phillips-modeller har QT4015/16 kort ladetid på bare en time. Den har et prisnivå som ligger i det lavere sjiktet, og er for øyeblikket den beste skjeggtrimmer som er mulig å anskaffe for under 500 kroner.Knivbladene på denne skjeggtrimmeren er belagt med titanium, selvslipende, og av høy kvalitet. Presisjonen er på 0,5 millimeter, og lengdeinnstillingene befinner seg i området 0,5 - 10 millimeter.QT4015/16 er meget behagelig å bruke, med ergonimisk og brukervennlig design. Apparatet har global spenning, noe som gjør at skjeggtrimmeren tilpasser seg spenningen i det aktuelle landet den benyttes. Tilbakemeldinger fra kunder som har kjøpt Phillips QT4015/16 er gode, og trimmeren dukker stadig opp blant de fem beste i skjeggtrimmer test.
  2. Jaguar Tondeo ECO - XS - luksusmodellen for best komfort Jaguar Tondeo ECO - XS er en profesjonell og avansert skjeggtrimmer der prisen befinner seg i det øvre området. Den ergonomisk utformede skjeggtrimmeren er konstruert av aluminium og vekten er på bare 128 gram, dermed er apparatet enkelt og behagelig å jobbe med.Den høye prisen oppveies av bedre komfort. Jaguar Tondeo ECO - XS har en motor med svært lite støy, og vibrasjonsnivået er langt lavere enn ved billige modeller. Den har to ulike klippefunksjoner, og kan også benyttes som hårtrimmer eller detaljetrimmer ved siden av å være en skjeggtrimmer. Dette er ikke den første hår og skjeggtrimmer test der ECO - XS gjør det bra.Jaguar Tondeo ECO - XS har tilleggsutstyr som kammer, olje, børste og ladestasjon. Den har solgt en god del i Tyskland, men har ikke gjort stort nok innhogg på det norske markedet til at det er mulig å gi noen generell omtale av kunders tilbakemeldinger.
  3. Phillips BT5200 - favoritt blant folk flest I motsetning til mange andre produkter på markedet, er Phillips BT5200 fullstendig vanntett, noe som gjør den enkel å rengjøre, og også gjør den mulig å benytte for eksempel i et badekar. Det er helt klart en fordel når det gjelder hygiene. Knivene på Phillips BT5200 er selvslipende, noe som gjør at skarpheten ivaretas automatisk. Den har også hudbeskyttende barbering.Denne skjeggtrimmeren har særdeles rask ladetid, bare 1 time. Etter lading kan skjeggtrimmeren brukes i rundt 60 minutter trådløst. Presisjonen er på 2 millimeter, og intervallet for barbering befinner seg mellom 0,4 millimeter og 10 millimeter. Phillips BT5200 er utstyrt med en hårløfter, som sørger for å løfte hårene opp til knivens nivå slik at alle hårene blir inkludert i trimmingen.Prisnivået på Phillips BT5200 befinner seg i det øvre normalområdet for skjeggtrimmere. Denne modellen har fått svært gode tilbakemeldinger fra kunder som har kjøpt produktet og har gitt gode resultater i tidligere test av skjeggtrimmer.
  4. Remington MB4130 - solid, effektiv, fleksibel Remington er ved siden av Philips og Braun en av de tre store aktørene på markedet for skjeggtrimmere, og MB4130 er nok den mest anvendelige modellen til Remington. Selskapet har også en god, billig trimmer, MB4110, og en noe mer avansert modell, MB6550, som kan anbefales.MB4130 kan lades opp på 4 timer, og har da en driftstid på 50 minutter. Den tåler rengjøring med rennende vann. Først og fremst er dette en enkel og effektiv klipper. Det er mulig å justere klippelengden i intervallet 1,5 - 18 millimeter ved å rulle et hjul opp eller ned, med totalt 13 lengdeinnstillinger. Så mange alternativer gir god valgmulighet på lengde.Remingtons skjeggtrimmer bruker en teknologi kalt CaptureTrim for å gi en mer effektiv trimming. Bladene i trimmeren er også effektive og meget behagelige, sagtakkede blader belagt med titanium og med avrundede kanter. Remington MB4130 har alt en grunnleggende skjeggtrimmer trenger, og leverer en perfekt barbering hver gang.
  5. Wella Contura HS 61 - avansert og presis Wella Contura HS 61 utmerker seg ved å være den skjeggtrimmeren som flest profesjonelle hårfrisører i Skandinavia bruker. Dette er i seg selv et kvalitetsstempel som gjør at det knapt er vits i å nevne at dette av mange profesjonelle er regnet som markedets beste skjeggtrimmer.Grunnen til at frisørene foretrekker denne skjeggtrimmeren, er nok den gode presisjonen. Med en så smal klippebredde som 25 millimeter er den også utmerket til detaljetrimming. Wella Contura HS 61 trimmer med kam ned til en lengde på 3 til 6 millimeter med en presisjon på 1 millimeter. Med på kjøpet følger rensebørste, en flaske olje, en avstandskam og ladestasjon.En så profesjonell og avansert modell som Wella Contura HS 61 har nødvendigvis en noe høyere pris enn standard skjeggtrimmere. Likevel tyder tilbakemeldinger fra kunder som har kjøpt denne modellen på svært høy tilfredshet og produktet vurderes som meget bra.