Ingenting er så koselig som når familien kan samles i pysjamasen til en lang og solid helgefrokost. Ferskt, ristet brød setter en ekstra spiss på frokosten.

Lukten av ferskt brød overgår det meste. Fra barndommen husker man lett når man våknet opp på morgenen og kjente den nydelige lukten fra kjøkkenet. Eller lukten av ristet brød med smeltet brunost glemmer man ikke. Etter noen års fravær er det på høy tid at vi reintroduserer brødristeren til kjøkkenet igjen.

Luksusprodukt

Risting eller toasting av brød er en gammel teknikk. Den første brødristeren ble oppfunnet i Skottland i 1893, men ble patentert i 1909 av General Electric. Ur-toasteren fikk modellnavnet D-12 og ble designet av Frank Shailor som arbeidet i GE som tekniker. Dette var en svært enkel brødrister som kun varmet brødskiven på den ene siden og deretter måtte snus. Omkring 10 år senere dukket dobbelt-toasteren opp på markedet, konstruert av ingeniøren Charles Strite fra Minnesota. Han laget brødristeren fordi han var lei av at toasten brente seg under tilberedning.

brødrister 4 skiverDen doble toasteren ble solgt under slagordet «Perfect toast every time! Without turning!». Det moderne kjøkkenets mest undervurderte maskin var skapt. Men det skulle ta en god stund før brødristeren virkelig slo an. Kvinnene, som den gang dominerte kjøkkenet, var kritiske til å investere i et kjøkkenapparat som i praksis bare hadde en eneste funksjon. Allerede var kjøkkenskapene fulle av apparater og innretninger som et resultat av den industrielle revolusjonen.

Sakte, men sikkert ble likevel brødristeren en favoritt på mange frokostbord. I 1930 skrev New York Times at det ble solgt svimlende 1,2 millioner brødristere i USA. Noen kreative bakere sørget også for å introdusere det ferdigoppskårne brødet samme år.

Til Norge kom brødristeren først på 50-tallet og var da ansett som et svært kostbart kjøkkenutstyr. Det tok mange år før brødristeren ble allemannseie. Ifølge gamle annonser kostet en brødrister rundt 200 kroner i 1955 (i 1955-kroner). Så dette var ikke noe som alle og en hver kunne gå til anskaffelse av. I dag er brødrister en av de rimeligste kjøkkenredskapene vi har og de selges sågar i enkelte daglivarefortetninger.

Men etter hvert som prisene falt begynte mange å forstå at brødristeren kunne forlenge livet til nybakt brød. Og de fleste kan vel skrive under på at litt gammelt og tørt brød kan få fornyet liv etter en runde i toasteren. I tillegg kan brødristeren benyttes for å skape forskjellige typer brødprodukter.

Pop-up eller brett

Brødristere er stort sett konstruert på to måter: Pop-up eller flate brett. Den klart mest vanlige modellen er pop-up, der brødskivene senkes vertikalt ned i et kammer med varmetråder og varmes på begge sider. Normalt tar det mellom ett og tre minutter å riste ferdig en brødskive. Etter at ristingen er ferdig, sørger en mekanisk fjær for at brødskivene løftes ut av kammeret og kan plukkes opp.

Den flate modellen fungerer på samme måte som en grillrist, der varmeelementene ligger horisontalt og brødet legges på en rist over elementene. Her må skivene snus manuelt når de er ferdige på den ene siden. Dette krever mer oppsyn enn pop-up, som håndterer seg selv. Men de flate risterne kan som oftes håndtere flere brødskiver samtidig.

En tredje modell er toaster-ovnen. Dette er små kammer der brødskivene legges inn, gjerne med over- og undervarme. Disse modellene benyttes ofte til å lage ostesmørbrød. Men også den vanlige brødristeren kan trylle frem de mest velsmakende brødrettene.

Uante delikatessemuligheter

Den klassiske retten Arme riddere er basert på ristet brød. Trikset her er å dyppe den ene siden av brødet i en blanding av pisket egg og krydder. Tradisjonelt lages Arme riddere som en dessert der egget blandes med kardemomme og sukker. Men eggdyppet loff kan også brukes som underlag til nydelige skalldyrstoast, gjerne med litt chilli.

I begge variantene stekes brødet først på den dyppede siden og siden på den andre.

Melbatoast er en annen ting du kan lage med brødristeren. Dette er svært tynne loffskiver som ristes til de er gjennomsprø og lys brune i fargen. Melbatoasten skal være tvers gjennom sprø. For å lage den perfekte Melbatoasten kreves det en del trening og du må kjenne toasteren din svært godt. Men det er fullt mulig å lære seg.

Ikke minst er brødristeren velegnet for å tine brød som kommer fra fryseren. I en liten husholdning kan man derfor fryse oppskåret brød og bare ta ut det man trenger, slenge det i brødristeren og få nydelig, ferskt brød på tallerkenen etter noen minutter.

Men brødristerens bruksområde stopper ikke ved loffskiver. Varmeelementet i brødristeren er ypperlig også til andre matvarer. Prøv for eksempel å lage søtpotet-toast. Da skjærer du tykke skiver av søtpotet og putt dem i brødristeren. Siden varmeelementet i brødristeren ikke er av de sterkeste, må gjerne grønnsaker og rotfrukter toastes i flere omganger. Her styrer du selv hvor «ristet» du vil at søtpoteten skal være. Ristet søtpotet kan brukes som underlag på samme måte som loff og passer fantastisk godt med salte pålegg som salami og spekemat.

Brødristeren kan også brukes for å steke eller varme burgere. Spesielt ferdiglagde vegetarburgere er som skapt for brødristeren. Problemet er at burgere kan være vanskelig å få ut av en pop-up brødrister og at de kan synke sammen. Dette kan du løse ved å legge burgeren i et bakepapir og senke det hele ned i risteren. Men da gjelder det å være oppmerksom ettersom den sterke varmen fra elementene vil brenne hull i bakepapiret etter bare et par minutter. Løsningen er da å ta ut papiret og slippe den halvstekte burgeren ned igjen. Da holder den både på formen og saften.

Fordelen med å steke en burger på denne måten er at brødristeren har varme på begge sider og derfor varmer burgeren langt raskere enn hva en plate klarer. Og burgerbrødet slipper du selvsagt også bare nedi brødristeren. Et minutt eller to så er både burger og brød sprøe og ferdige.

Dersom du har en flat brødrister er det enda enklere, da må du bare passe på at det ikke renner for mye fett ned på varmeelementet.

Dersom du har en brødrister med brede spor er den ypperlig til å lage sprø og saftige ostesmørbrød. På samme måte som med burgere, pakker du smørbrødet inn i bakepapir og senker det ned i toasteren. Bakepapiret gjør det både enkelt å dra opp det ferdige smørbrødet og sørger for at osten ikke renner ned og legger seg i bunnen av brødristeren. Igjen er det viktig å passe på temperaturen, siden bakepapiret ikke tåler for høy temperatur over for lang tid. Så følg med på prosessen og løft det gjerne ut noen ganger underveis.

Brødristeren sørger for at du får en perfekt, sprø skorpe på toasten. Men det beste ostesmørbrødet får du her om du kan justere temperaturen litt ned.

Flere størrelser

Som nevnt er pop-up brødristeren den mest vanlige. Dette skyldes at det er den typen brødrister som krever minst kontroll og som har størst bruksområde. I tillegg er de som regel enkle å plassere og svært effektive i drift.

Med pop-up brødristere snakker vi gjerne om doble og firedoble. Det avgjør om risteren kan håndtere to eller fire brødskiver samtidig. Teknisk er det ingen forskjell mellom brødristere for to og fire brødskiver. Det eneste som er forskjellen er størrelsen på maskinene.

Brødristere som håndterer fire brødskiver kan enten ha fire separate kammer eller to lange kammer der brødskivene settes i rekke.

Brødristere produseres av de store produsentene av husholdningsprodukter. Her finner vi Philips, Wilfa, Electrolux og Point for å nevne noen. Gjennom årene har det også dukket opp mange lavprisprodusenter fra Øst-Asia.

Electrolux er en av produsentene som har holdt på med brødristere i mange år. Hos elektrokjeden Power selges en modell kalt EAT5300. Dette er en ganske romslig brødrister, selv om den bare kan håndtere to brødskiver av gangen. Risteren har en effekt på 1050 watt, noe som på full effekt gir svært god risting av brødet.

Flere prisklasser

Det har skjedd svært mye på brødristerfronten siden den første ble lansert. EAT5300 har en rekke innstillings- og justeringsmuligheter. Her kan du kontrollere både mørkhetsnivået på brødet, sprøhet og selvsagt tidsinnstilling. Risteren har også en stoppknapp som avbryter ristingen når du selv ønsker.

Electrolux skal ha skryt for at de har montert et avtakbart smulebrett i bunn av brødristeren. Dette gjør det langt enklere å rengjøre brødristeren ved behov. Akkurat dette punktet har vært en utfordring på eldre modeller med tette bunner. Siden risterne ikke konstruert svært tette er det ofte vanskelig å komme til mellom spennfjærer og varmeelementer. Da er det svært praktisk å bare kunne trekke smulebrettet ut av bunnen og komme til der du trenger.

Prismessig er ikke EAT5300 av de rimeligste. 666 kroner krever Electrolux som veiledende pris for sin maskin.

Brødristere er et typisk husholdningsprodukt som får lite oppmerksomhet. Det er sjelden eller aldri laget noen god test av brødristere. Generelt er det vanskelig å oppdrive gode tester av kjøkkenapparater, men noen er det gjort opp gjennom årene. Electrolux har tidligere kommet godt ut av brukstester hos blant annet Klikk.

I en brødristertest vil man fokusere mye på om brødristeren gir et jevnt og solid resultat. Ikke minst er det viktig at brødskiven blir like godt behandlet på begge sider. En toast som er knasende sprø på en side og myk på den andre er ikke noen stor suksess.

EAT7800 er en mer avansert modell fra Electrolux. Også denne er beregnet til å riste to skiver av gangen, men stormodellen har et noe bredere spor. Dette gjør at du kan riste større skiver for eksempel landbrød eller langsskårne brød.

Denne modellen har et digitalt display der du setter inn tiden du ønsker å riste brødskivene. Electrolux har utviklet en funksjon de kaller for «Lift and Check». Denne gjør det enkelt å løfte brødskivene opp av risteren og sjekke. Dersom du slipper skiven ned igjen innen ti sekunder vil ristingen fortsette der den slapp og fortsette nedtellingen.

EAT7800 koster 600 kroner, har sju innstillinger og 980 watts utgangseffekt. Blant innstillingene er en funksjon for å tine brød. Denne innstiller varmeelementene litt svakere enn en typisk risting. Når du skal tine opp brød er du avhengig av at varmen ikke er for sterkt. Da blir utsiden sprø og lekker, mens det kan være bunnfrossent på innsiden. Den samme utfordringen får du dersom du forsøker å steke en frossen biff. Frostfunksjonen består av en rist som legges på toppen av brødristeren. Når varmeelementene aktiveres vil brødet som ligger på risten bli forsiktig oppvarmet.

Kundeomtalene viser at dette er en brødrister som folk er godt fornøyd med. Folk trekker frem at LCD-displayet forteller hvor lang tid det er igjen av ristingen. Den har også et pent utseende. Ut fra tilbakemeldingene og pris er dette en sterk kandidat til brødrister best i test.

For 600 kroner får du Electrolux EAT7700. Dette er en maskin i et retro design, produsert i stål. Effekten er bare 850 watt, men den har også en tinefunksjon, slik som de andre modellene. Funksjonsmessig står ikke EAT7700 tilbake for andre brødristere, men den har ikke noe display. Likevel er det i høyeste grad en avansert og gjennomarbeidet brødrister.

Point i alle farger

Point er en produsent som nærmest har sneket seg inn i det norske markedet, uten at de ble lagt veldig mye merke til. Men den britiske produsenten av husholdningsapparater finnes nå i tusenvis av hjem i forskjellige former.

Brødristermarkedet er ingen unntak. Hos Power er Point er av produsentene som har flest produkter tilgjengelig. Og her snakker vi om gode brødristertilbud og langt mer avanserte modeller. Point har gjort det til en forretningsidé å spre seg over store deler av markedet for å fange flest mulig forbrukere.

Er du på jakt etter en virkelig billig brødrister, så er Point PRO POT8117BL et naturlig valg. Denne er prissatt til beskjedne 300 kroner. Til tross for sin lave pris har brødristeren uttakbart smulebrett, sju forskjellige varmeinnstillinger, annullerings-, oppvarmings- og tinefunksjon. Så for en lav pris får du i praksis de samme funksjonene som dyrere modeller. Med sine 850 watt legger POT8117BL seg midt i klassen.

Designmessig er dette en pen, men litt stor brødrister. Betjeningen er plassert på den ene kortsiden og er oversiktlig og enkel å forholde seg til.

Litt dyrere er POT251B. Også denne brødristeren er laget for å håndtere to brødskiver samtidig, har innebygget bruningskontroll og både varme og tinefunksjon. Denne modellen finnes både i Sort og hvitt. Er du opptatt av farge, har Point dog en rød brødrister i sitt sortiment.

Den røde risteren har typebetegnelse POT8117RE. Funksjonsmessig er det ingen nevneverdige endringer fra andre typer, men designet er utvilsomt langt mer moderne og oppdatert. Brødristeren har sju ulike innstillinger, tinefunksjon og mulighet for å avbryte ristingen når du selv ønsker. Med sine røde langsider er det lett å legge merke til denne brødristeren på kjøkkenbenken. Dette er en modell klart å foretrekke for den som vil skille seg litt ut.

Rister for fire skiver

Som nevnt innledningsvis finnes det pop-up brødristere for både to og fire brødskiver. Funksjonelt er det ingen forskjell mellom de store og små brødristerne. Men en brødrister for fire skiver kan selvsagt håndtere mer mat samtidig. Fire skivers brødristerne er enten laget med fire separate kammer eller med to lange kammer. De lange kammerene har fordelen at de både kan brukes for to brødskiver ved siden av hverandre og for ekstra lange brødskiver for eksempel landbrød.

Point leverer både lange kammer og fire separate kammer. POT8590SS er utstyrt med fire separate kammer, der to og to styres samtidig. Det betyr at justering av ett kammer vil påvirke temperaturen på kammeret ved siden av. Brødskivene senkes også i par og betjenes av samme nedtrekk. Brødristeren har uttakbart smulebrett, sju varmeinnstillinger, avbrytelsesfunksjon, tining og varme. Totaleffekten er 850 watt og vekten er 2,23 kilo. Til å være en fireskivers brødrister er dette ganske lav vekt. Men så er heller ikke prisen mer enn 491 kroner. Det er definitivt et godt brødristertilbud.

Test av brødristere viser at denne gjør det den skal, men heller ikke mer. I sin stålutførelse ser den doble brødristeren pen ut og gjør seg godt på kjøkkenbenken.

Points POT254B4 er et eksempel på den andre måten å lage brødrister for fire skiver på. Denne risteren er bygget langsetter, der brødskivene plasseres i samme langsgående kammer. Funksjonsmessig er det ingen endringer fra de separate kammerene, siden det også her betjenes to brødskiver samtidig.

Brødristeren har 800 watts effekt og veier beskjedne 1,5 kilo. Blant funksjonene er det varme- og tinefunksjon, kanselleringsknapp, bruningskontroll og avtakbar smuleskuff. POT254B4 er noe dyrere enn de andre i klassen, med sine 630 kroner.

Tykke skiver

Det går et klart skille mellom tradisjonelle brødristere og de som har spesialfunksjoner. Point har en modellserie kalt DailyFresh. Disse maskinene har bredere åpning og er derfor velegnet for risting av tykke brødskiver. Her kan man virkelig lage seg saftige og gode toaster. Denne koster 800 kroner. DailyFresh-modellene har noen flere funksjoner, ni ulike ristegrader, oppvarming og tining, smulebrett og LED-display.

DailyFresh-modellene kan brukes for å riste to brødskiver. Den finnes i flere forskjellige farger og utseendemessig er den langt «kulere» enn de tradisjonelle brødristerne.

Skal du ha det feteste på markedet og ikke er så opptatt av pris, så er KitchenAid det naturlige valget. Produsenten er mest kjent for sine kjøkkenmaskiner, men har laget brødristere i samme design. Men KitchenAids Artisan-brødristere skiller seg markant ut på pris. Hele kroner 3 500 må du ut med for en slik rister.

Men det skal innrømmes at KitchenAid gir noe mer funksjonalitet. Brødristeren leveres med en egen kurv for smørbrød og har egne funksjoner for både bagel og frossenvarer. Risteren håndterer to skiver av gangen, men har ekstra brede spor for tykke skiver. En interessant funksjon er den såkalte autofunksjonen som holder brødskivene varme etter at de er ferdig toastet. Det er veldig praktisk om du har en hektisk morgen og løper mellom bad, kjøkken og barnerom mens frokosten lager seg selv.

KitchenAid skal ha skryt for sine solide produkter. Denne brødristeren veier hele 5 kilo og er derfor best egnet til å ha sin faste plass på kjøkkenbenken. Men der blir den da også stående. Dette er rett og slett en lekker brødrister. Den ville vært vår brødrister best i test, dersom det ikke hadde vært for at prisen er i overkant stiv.

Flate ristere

Den siste ordinære brødristermodellen er de flate risterne. Disse kan minne mest om elektriske griller, der brødskivene legges flatt oppå en rist med varmetråder under. Flate brødristere har enkelte klare fordeler ved at de gir større fleksibilitet. Blant annet kan flate ristere håndtere langt større brødskiver, baguetter eller sågar frukt og grønnsaker.

test brødristerDen store ulempen er at flate brødristere krever bedre kontroll, siden den bare vil riste en side av gangen. Derfor må du følge nøye med på bruken og snu brødskiven selv når den er ferdig på den ene siden. Dette gjør også at det er begrenset med automatiske funksjoner på flate ristere.

Tristar er en av produsentene som leverer flate brødristere. Deres BR-2400 har en effekt på 400 watt. Det kan synes svært lite, men siden den bare skal varme en side av gangen er det tilstrekkelig. Brødristeren har avtakbart smulebrett og rengjøring er ofte noe enklere på disse modellene enn på de vertikalstilte risterne. BR-2400 har en relativt stor grillflate på hele 23,2 x 20 cm.

Disse modellene er velegnet til å plassere på bordet under frokosten og la alle passe på brødet mens det ristes. Derfor blir det en sosial måte å spise på.

Også OBH Nordica har kastet seg på markedet for flate brødristere. Deres modell har hele 700 watts effekt og trinnløs innstilling av temperatur. Modellen OBH2632 kan minne om en elektrisk grill og har et litt større grillområde enn Tristars. OBH Nordica har utstyrt sin brødrister med sju programmer og innstillinger.

Kundene har trukket frem den store grillflaten til OBH Nordicas brødrister og viser til at den er ypperlig til å varme opp både tortillas, lomper og baguetter. Nettopp dette er gode argumenter for en flat brødrister, nemlig at bruksområdet utvides noe. Risteren er ikke kraftig nok til å benytte som grill, men den kan fungere perfekt til å riste brød, varme tortillas og til å smelte ost. Av flate modeller er nok dette brødrister best i test.