En blodtrykksmåler er en liten maskin som måler trykket i en pulsåre i kroppen din ved hjelp av en mansjett som festes helst rundt overarmen eller håndleddet. Vi skal komme tilbake igjen til forskjeller senere i teksten.

Hvis du har tenkt til å kjøpe deg blodtrykksmåler i løpet av de neste dagene eller årene, så er dette her en god kilde som viser deg hva du bør se etter for å finne en blodtrykksmåler som er best i test.

Det viktige med en blodtrykksmåler er at den skal være presis, brukervennlig, havner målingene du gjør i utlandet? Er den billigste eller dyrest best? Det er veldig mange kriterier du burde se etter for å finne en blodtrykksmåler som er god å bruke.

Er du nysgjerrig eller opptatt om din egen helse? Da har du sikkert fått med deg at du kan kjøpe blodtrykksmålere snart overalt. Det er vel snart bare Kiwi hvor du ikke kan kjøpe det. Blodtrykksmålere holder følge med pulsoksymetere, dopplere, EKG-Målere, spirometere. Alle disse er laget for å holde øye med helsen din. Leger, sykepleire bruker disse hyppig, men du kan også kjøpe de for hjemmebruk slik at du kan holde følge med din egen helse, eller andres. Her skal vi gå litt nærmere innpå når du skal kjøpe blodtrykksmåler.

Forskjellige blodtrykksmålere:

Det finnes i hovedsak 2 typer blodtrykksmålere. Autmatiske blodtrykksmansjeter, er den typen som oftest er brukt, den fungerer ved hjelp av en oscillometermetode. (Nei du trenger ikke huske det). I den så sitter den en liten mikrofon inni i mansjetten, når mansjetten rundt armen din pumpes opp, strupes blodtilførselen. Når luften rundt armen din slipper igjen så lytter den til hjerte ditt, først systoliske hjerteslaget og det siste diastoliske. Det første første trykket (systoliske) er trykket når hjertet ditt trekker seg sammen for å pumpe blod i kroppen. Det nederste trykket (diastoliske) er trykket når hjertet slapper av å fylles med automatisk med blod. En egen blodtrykksmåler hjemme kan være veldig nytt å ha tilgang til hvis du har eller har hatt flere anledninger ved unormalt blodtrykk ved målinger hos sykehus eller lege. Da kan du sitte hjemme å overvåke ditt eget blodtrykk på denne måten kan du føle deg mye tryggere både ovenfor deg selv å andre du er glad i. De fleste som har blodtrykksmåler hjemme er middelaldrende pasienter, det er allikevel ikke uvanlig at også flere andre ønsker en blodtrykksmåler hjemme hos seg, for å kontrollere egen helse tilstand. Det er mye enklere å ha tilgang til et godt blodtrykksapparat hjemme, da kan du slippe jevnlig besøk hos legen, man kan også skrive ned hjemme også gi dette til legen eller sykehus slik at din behandler kan få en bedre forståelse av din helse og sette riktig diagnose. Det finnes mange forskjellige blodtrykksmålere, utviklingen av blodtrykksmålere går rekordfort. Ulike modeller kan ha ulike funksjoner, alle kan imidlertid måle både det øvre og nedre trykket, de måler også samtidig brukeren puls.

Forskjellen mellom flere blodtrykksmåler er at det handler kun om brukervennlighet. Om du ønsker at de skal måle deg på underarm eller overarm. Målingene utføres på samme måte, men er mye lettere å måle riktig blodtrykk på overarm en underarm. Så skal du kjøpe en blodtrykksmåler så pass på dette. Er du en uerfaren bruker kan de lønne seg å kjøpe en blodtrykksmåler som passer best til din overarm. Har du mer erfaring kan du kjøpe en «blodtrykksmåler håndledd» de fleste kjøper til overarmen da dette er mye lettere. Men hvis du er mye ute og reiser kan det lønne seg å kjøpe en blodtrykksmåler til håndleddet ditt, men da få gjerne noen til å lære deg opp litt så du er sikker på at målingene blir riktige, eller les bruksanvisningene nøye. Disse er også som regel mindre diskre, de lager ikke så oppmerksomhet så du kan fint måle blodtrykket ditt uten at noen ser på deg.

Det er noen ting du bør tenke på før du kjøper ditt eget blodtrykksapparat

blodtrykksmåler testHar du mulighet til det er det lurt å første prøve mansjetten på seg selv eller den personen som skal bruke den, dette er for å se at den passer perfekt der den skal sitte. Ingen av oss er like så derfor er det lurt å finne en som kan passe til deg, Tenk også på om det er til en eldre mann så kan de ha veldig skjøre blodårer, så ikke kjøp et apparat som klemmer for hardt eller kan skade armen din. Hvis det er en person som ser dårlig, er det veldig viktig at skjermen er stor og tydelig.

Erfaren helse personell anbefaler deg å alltid ta trykket på samme tid på dagen. Hvil 20-30 min før du skal teste deg. Bruk også alltid samme arm før måling. Kjenner du at du har uregelmessig puls så måler du blodtrykket ditt hos legen. Helsen din bør du ikke leke med.

Hvordan type blodtrykksmåler du skal velge er litt avhengig av hvem og hvordan det skal brukes. Skal du ut å reise ofte må du passe på at det er lett å ta med seg rundt ditt du skal. Gjerne også lett å pakke ned å opp. Er du stort sett hjemme hadde det vært lurt å velge et annet type apparat som er litt større PGA disse som regel gir bedre målinger over lengre perioder. Eller en kombinasjon av begge disse. Måle blodtrykk satte for alvor fart i løpet av andre verdenskrig og tiden etter dette i takt med at legene ble flinkere å mer opptatt av vår helse. Før i tiden var det mest vanlig at leger hadde et slikt blodtrykksmåler, men nå kan hvem som helst kjøpe det. Du kan nå enkelt kjøpe blodtryksmåler og ha dette hjemme selv. Du trenger ikke lenger gå til en lege siden vi nå lever i 2020. Det er utrolig hvordan type teknologi som vi kan ha hjemme selv. Snart trenger vi kan ikke leger for å sjekke enkelte helse ting hjemme. Du kan jo til å med teste deg for diabetes hjemme.

Hvordan finne en god blodtrykksmåler?

Hvis du kun skal finne en blodtrykksmåler for å overvåke din egen helse for gøy så er et godt sted å starte å Google, Google.no er din gode venn for alt du ønsker å finne. Google blant annet: Blodtrykksapparat best i test, eller blodtrykksmåler best i test. Ved hjelp av dette så vil du få hundrevis av treff som vil hjelpe deg videre på veien mot et godt apparat som du kan leve med. Er du virkelig avhengig av en god blodtrykksmåler hadde jeg spurt helsepersonell ved innkjøp hva de mener er bra å vite om. Husk her også er ikke nødvendigvis de billigste den beste. Skal du kjøpe et en god blodtrykksmåler så tenkt veldig på kvalitet fremfor pris. Det er veldig mange billige der ute som nesten er ment som et leketøy. Disse kan du ikke stole på, disse er kanskje mer ment for barn som vil leke doktor (P.S ikke la barna dine leke med blodtrykksmåleren din). Før du går til innkjøp så bør du se flere butikker, se gjerne også etter hva andre har skrevet om produktet. Har du en venn som bruker det til å måle sin helse, hør gjerne med han/hun om de er fornøyde med sin blodtrykksmåler. Kanskje de også kan bli med deg ut får å kjøpe?

Tidligere målenheter for blodtrykket

Tidligere ble blodtrykket målt med et blodtrykksaparat med en søyle kvikksølv i et glassrør, og en skala ved siden av som vister antall millimeter kvikksølvhøyde. Heldigvis har vi kommer lenger i dag. Før i tiden så kunne man ikke måle det 100% slik som nå. Før var det mere ment som ca %. Dette kunne gi legen et antatt anslag om du hadde for høyt blodtrykk. I dag er det mer vanlig med en trykkmåler som et aneriodbarometer, denne viser trykket på en skala, eller en elektronisk kraftmåler som angir trykket på en digital skjerm. Det er innarbeider å angi trykket i mm kvikksølvhøyde, som om all annen måling angis i, atmosfære eller pascal. Aller helst blir det målt i Bar.

Høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk over lengere tid kalles hypertensjon. Personer som har høyt blodtykk er en normal reaksjon som følge av aktivitet eller stress. At du har høyt blodtrykk er når du har veldig høyt blodtrykk når du ikke burde ha hatt det, eksempel når du slapper av. Toppidresutøvere er det målt veldig høyt blodtrykk men dette synker ned igjen til normal verdi så fort personen slapper av på normal måte. Eldre personer kan ha veldig høyt blodtrykk da dette øker med alderen. På samme måte har barn lavt blodtrykk. Det er ikke bra å ha for høyt eller for lavt blodtrykk i dag finnes det medisiner for begge deler. Er du usikker så kontakt legen din.

Normalt sett ville ikke høyt blodtrykk med føre noen form for symptomer, de fleste merker ikke dette selv før de har en rutine undersøkelse hos legen sin. Uvanlige symptomer er likevel svimmelhet, hodepine, synsforstyrrelser og pustevansker. Har du for høyt blodtrykk gir dette deg økt risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt. Høyt blodtrykk over veldig lang tid kan også føre til skade på øyets netthine, eller nyrene. Jo eldre du er jo mer er sannsynligheten for at du har et høyt blodtrykk. Det er derfor mange velger å kjøpe inn utsyr å ha dette hjemme selv. Hvis du er over 40 år og aldri har vært hos legen din så bør du ta en test, for din egen helse skyld. Eller du kan kjøpe inn en god blodtrykksmåler å teste hjemme selv om du er nysgjerrig på egen helse.

Hvis du har for høyt blodtrykk er du ikke alene, man regner med at så mue som 20% av alle i Norge har for høyt blodtrykk i en eller annen form. Det er flere menn enn kvinner som har for høyt blodtrykk. I tillegg til alder har måten vi lever på blant årsakene til for høyt blodtrykk for mange, fedme, røyking, alkohol og arvelighet, stress, stillesittende liv. Alle disse årsakene stor for 90% av alene. Så det gjelder å finne ne god balanse gang for et godt liv. Du kan altså ikke sitte helt stille eller trene hele tiden. Ingen ting er bra for deg. 90% av alle som har høyt blodtrykk i Norge har en eller flere av disse, de sitter for mye stille eller er overtrent.

De siste 10% er langt mer alvorlige, langtidsbruk av p-piller eller stort inntak av lakris kan gi deg høyt blodtrykk som kan skade din lever eller føre til nyresykdommer eller binæresykdommer. I de fleste tilfeller er det nok å endre form for p-piller, starte å trene, røykeslutt, reduksjon av alkohol inntaket. Dette er tiltak som kan gjøres uten noen form for medisiner ifra legen. Men det hele kommer an på hvordan du eller din type kropp er. Oppdager du at du har for høyt blodtrykk så snakk med en lege før du gjør noen drastiske endringer på egen hand.

Symptomer på dette er som regel at du reiser deg for fort opp, kjenner du blir svimmel i hodet med det samme. Det tar noe tid før du kommer deg til deg selv igjen. Stort inntak av kaffe eller te kan gi lavt blodtrykk, samt stort inntak av energi drikker som Red Bull, kan faktisk gi lavt blodtrykk. Årsaken til lavt blodtrykk kan være diabetes, anti depressive medisiner eller blodtrykksnedsettende medisiner. At legen har skrevet ut feil dose. Føler du noe som dette bør du ta kontakt med legen din så fort du har mulighet. Lavt blodtrykk kan gi deg leverskader over tid eller hjerteinfarkt.

Det er ingen fast behandlings form for lavt blodtrykk dette kommer helt an på hvordan det er, behandles forskjellig ifra tilfelle til tilfelle.

Hvilke medisiner gir ved for høyt blodtrykk?

Vanndrivende midler, disse hjelper kroppen din ved å kvite seg med overflødig veske som kroppen har for mye av. Her også salt. Belastingen i blodårene i kroppen går ned det gjør også blodtrykket. Veldig effektiv medisinering for noen pasienter.

Betablokkere. Disse blokkerer blant annet adrenalin i kroppen din, når dette blokkeres så synker også blodtrykket i kroppen din ned.

Kalsium hemmere. Disse senger muskelspenningen i kroppen din. Avslapper også hjertes muskler slik at blodtrykket går ned.

Ace-Hemmere. Disse hemmer danalesen av hormoner i kroppen som for blodkarene og kroppen din til å trekke seg sammen. Dermed går blodtrykket her også ned.

Har du for høyt blodtrykk og ønsker ikke møtte opp ofte hos legen kan det være en lur ide også investere i en blodtrykks måler. Dette gjør at du vil sove bedre om natten om det gjøres riktig. De som er glad i deg vil også sette stor pris på deg om du er et gladere og bekymringsløst menneske som ikke tenker så mye på det. Du får en mer rutine på livet. Sett deg ned å nyt blodtrykket ca til samme tid, du slipper også å sitte i kø hos legen din. Du kan også måle selv når du måtte ønske. Er du bekymret for deg selv så mål. Logg gjerne når du målte slik at du kan gi dette videre til legen din.

Så er vi over til dette hvordan vi skal finne en blodtrykks måler som er best i test.

Blodtrykksmåler test?

blodtrykksmåler best i testFor å være helt ærlig så vet jeg dessverre ikke hvilken blodtrykksmåler som er best for deg. Det kan godt hende at du finer en blodtrykksmåler som du syntes er bedre en det ekspertisene syntes. Men allikevel så bør du se litt den vegen. Kjøpe en blodtrykksmåler av god kvalitet. Ikke kjøpe på billigsalg. Du burde heller ikke kjøpe en brukt på finn.no da du ikke vet hvordan disse er blitt behandlet. De kan også ha blitt brukt feil er ødelagt selv om det ikke syntes. Dette er noe du bør kjøpe selv i butikken. Du burde også vurdere å ta med deg en venn når du skal kjøpe i butikken, det er rett å slett fordi da er dere 2 stykker som kan vurdere det. Ta gjerne med kona eller mannen din. Få de til å hjelpe deg.

Er du derimot en av de personene som vil kjøpe alt sammen online, få alt sammen hjem i postkassen din. Det er ikke noe galt i dette, men her burde du tenke deg litt nøye om å se gjerne på butikken om det er andre som har kjøpt av de før. Les gjerne også hva de skriver om produktet, er det en seriøs butikk så vil de skrive så mye om produktet som mulig. De vil ikke prøve å lure deg, fordi hvis de lurer deg så skaper det bare mer problemer for de en glede.

Husk at en god blodtrykksmåler skal passe deg, det er stor forskjell på de om du har tynne armer, er gammel eller ung. Så pass på at den passe til ditt bruksmønster er du mye ute på reise? Da kan det lønne seg med en liten blodtrykksmåler, men er du hjemme så kjøpe gjerne en litt større. Hør med legen din om du har fått beskjed ifra han å kjøpe en, stol alltid på hva fagfolk sier. Stoler du ikke på legen din så bytt lege. Enkelt å greit.

Har du ikke snakket med noen lege om det, men du ønsker bare å overvåke din egen helse? Da er det egentlig kun opp til deg hva du trenger å ha behov for. Hvis du ønsker å måle etter trening eller før. Så trenger du kanskje ikke en som er ment på tur. Fordi du trenger ikke måle deg selv når du er på reise. Hvis du finner ut at du har for høyt blodtrykk så ikke tenk ut noen drastiske tiltak før du har fått snakket med legen din om det. Det er alt for mange som tar sin egen helse sitasjon for gitt. De starter å slanke seg veldig drastisk men det kan ha motsatt effekt om du eksempel er en sykdom som gjør det. Er det sånn at du har oppdaget at du har for høyt blodtrykk så hør med legen din om det. Så finner dere ut sammen om hvorfor du har for høyt blodtrykk.

Blodtrykksmåler best i test

Så hva skal man gjøre da for også finne ne blodtrykksmåler som er best i test? Hvor skal du gå? Med det store utvalget som har blitt i dag med slike målere som du skal ha hjemme. Det kryr av de med alle mulige merker og modeller så er det ikke lett å finne et som er best i test og som passer til deg og ditt bruk. Et sted du kan spørre er hos legen din. Hvis legen din sier du trenger et eller du kanskje alt har snakket med legen om det at du trenger en blodtrykksmåler så lønner deg seg å finne en som passer for deg. Hvis du har dårlig syn så kan du se på en med stor og klart display. Ser du bra kan du kanskje finne deg en med mere funksjoner. Som eksempel husker hva du målte i går eller uken før der. Noen av disse har til og med egne apper som du kan koble til dem. Denne kan du igjen koble til andre ting. Du kan også til å med sende dette elektronisk til legen din om du selv ønsker det? Eller om legen din ønsker det. Vi lever i en verden i dag hvor vi kan gjøre alt vi vil på nett og hjemme. Snart slipper du å gå ut av din egen stue for også gjøre noe som helst du kan måle blodtrykk, teste deg for diabetes, kjønnssykdommer om du ønsker det. Du kan også bestille medisiner få disse tilsendt tl deg på døren. Alt dette gjør det så fantastisk at vi lever i en tid som vi gjør. Blodtrykksmåler til å ha hjemme gjør det bare enklere for deg selv. Da kan du sitte hjemme i fred å ro å måle. Du slipper o reise til legen. Stresse deg selv. Vente i lange køer hos legen. Lykke til med et kjøp. Du kan også lese denne artikkelen flere ganger om du skulle ha behov for det. Da vet du hva du kan se etter for å finne et som passer bare for deg og ditt behov.