Uansett hva navnet høres ut som så er airfryer en mini konveksjon ovn som opererer ved hjelp av en sirkulerende vifte som ligger over et elektrisk spole oppvaring element som blåser varm luft for å lage maten. Dette er den samme grunnleggende teknologien som finnes i vanlige konveksjon ovner eller konveksjon brødrister ovner. «frityrkokere» er en misvisende markedsføringstid, siden disse apparatene faktisk lager mat i stedet for å steke det.

For å klaregjøre dette kan ikke airfryers er ikke som frityrkokere, maten vil ikke smake det samme som om det var laget med en airfryer. Når maten blir helt nedsenket i olje vil overflaten tørke direkte med kontakten med oljen og få den sprøbrune eksteriøret som alle kjenner og elsker.

Selskapet som selger airfryer hevder at de er et sunnere alternativ fordi de bruker mindre olje enn de tradisjonelle frityrkokerene, og det er sant. Men siden airfryers er en form for konveksjon baking, sammenligner disse selskapene epler med appelsiner.

Hvordan virker en airfryer?

Nå som vi bruker internett mer, og ikke minst sosiale medier, letter mennesker stadig etter måter å leve sunnere på. Og her kommer ogsåairfryeren inn.

Airfryer er en utmerket maskin uten bivirkninger av stekepanner, det betyr at du kan nyte all din favoritt tørket mat uten at det påvirker helsen din. En airfryer er som en frityr uten olje sier mange, men det er kanskje ikke helt sånn, kan kanskje minne om det men ikke akkurat hva de sier.

I en airfryer trenger du ikke å bruke olje, noe som du må gjøre når du bruker steke panne. Så om du er en av de som liker mat som løkringer, chips og kylling nuggets er dette den riktige tiden til å invistere i en airfryer. Og du trenger ikke å tenke på fedme og kolesterol.

Mange tenker kanskje på om maten smaker veldig anderledes etter den ar blitt laget i en airfryer. Maten som blir laget smaker helt fantastisk. Det ligener maten som blir laget i en stekepnne men sunnere og smaken er noe forskjellig fra den fettete maten, kanskje litt bedre enn den fettete maten.

Du lurer kanskje på hvor lang tid vil det ta å lage mat med airfryer? Vel det kommer egentlig ann på hvilken mat du ønsker å lage. Noe av maten tar nok litt lenger tid en om du brukte en frityrkoker, men på den andre siden trenger du ikke å vente på at noe skal varmes opp, noe som vanligvis tar 5-10 minuter i en frityrkoker.

Spesielle funksjoner på airfryere

Som et hvert kjøp du foretar finnes det nyttig informasjon som bør leses om føre du tar en innkjøpsbeslutning, og vite hvilke alternativer som er tilgjengelige i en airfryer er en av disse.

De fleste airfryere bruker den samme grunnleggende teknologien og har derfor svært liknende egenskaper. Alle airfryerene bruker en varmluftssirkulasjonstekologi for å lage mat. Noen airfryer funksjoner å vurdere føre du bestemmer deg for å kjøpe en er:

Størrelse: det er viktig at du vet at du har stor nok plass til airfryeren.

Kraft: Like viktig som plass er å vite om stikk kontakene på kjøkkenet ditt kan støtte 800 – 1400 watt som er standard for en airfyrer.

Kapasitet: Du bør vite nogen lunde hvor mye mat og hvilken type mat du ønsker å lage føre du velger en airfryer. Typiskt kapasitet r mellom 1.8-2.5 liter, men om hoved årsaken for at du ønsker deg en airfryer er at du skal lage en hel kylling eller en hel kalkun bør du se etter en større airfryer.

Innstillinger: Føre du velger en airfryer bør du finne ut hvilke innstillinger er tilgjengelige airfryer for å kunne bedre hjelpe deg å ta en beslutning. De fleste airfryerene kan nå en temperatur på 360 grader, men avhengig av merke og modell kan det hende noen av airfryerene ikke kan nå den nødvendige temperaturen for den type mat du ønsker å lage.

Andre funksjoner: Noen airfyere vil komme med muligheten til å lage to forskjellige matvarer på en gang ved å ha forskjellige nivåer i kurvene. Dette gjør det enklere for måltider som den kjente engelske fisk og chips mye lettere.

Når du velger å kjøpe en airfryer må man huske på at det ikke er det samme som en frityrkoker, du steker ikke maten med olje, maten vil bli kokt på en helt annen måte, og vil derfor også smake anderledes en frityrkokt mat.

Selv om det ikke er det samme som frityrkoker mat, er det et veldig greit alternativ om man ønsker å spise sunnere, men har veldig lyst på chips og annen mat man kan lage i frityrkokere. Selv om du også kan lage denne maten i en vanlig ovn, tar det mye mindre tid i en airfryer, noe som også er en stor fordel ved å kjøpe dette apparatet. Du kan kalle det en frityrkoker uten olje, en luft frityr, luft frityrkoker, frityrkoker med lite olje, en airfryer frityrkoker osv.

Gjennomsnittlige dimensjoner av airfryer (høyde, lengde, bredde)

Det finnes så mange forskjellige størrelser på airfryer, og det kommer dimensjonene til dette apparatet til å vise veldig godt.

Det finnes 2 forskjellige måter å finne ut hvor stor en airfryer er, den første er hvor mange liter den romer, de ligger på mellom 0.8 liter til 2.2 liter i gjennomsnitt, så du velger selv hvor stor du trenger, som sagt en person som er alene trenger kanskje ikke like stor airfryer som en familie på 5, men så klart det er et valg du tar helt selv, ingen kommer til å si til deg at apparatet du har lyst til å kjøpe er for stort eller for lite til deg.

Men du leter sikkert etter cm størrelsen på en airfryer, som sagt kommer dette ann på hvilken airfryer du velger, men for å gi deg en liten ide om hvor stor benk plass du trenger så er gjennomsnitt dimensjonene for en airfryer 42.3 x 32.5 x 30.2 cm. Men ikke stol helt på at dette er dimensjonene til den airfryeren du kjøper, så sjekk boksen føre du kjøper den for å unngå store overrraskelser når du kommer hjem og pakker ut apparatet.

Hvor lenge varer garantien for airfryere?

Når det kommer til garantien for airfryere har jeg sottet lenge og lettet rundt angående dette, men kan ikke finne noe spesifikt angående det. Men siden det er et elektronisk produkt må det følge lovene og reglene for elekroniske produkter og i følge loven må alle selskapene gi 2 års garanti på produktene sine.

Selv om 2 år er hva som er krevd kan man finne at noen selskaper er villige til å gi opp til 5 års garanti på produktene så det lønner seg og spørre litt i butikken føre du bestemmer deg for et produkt. Kanskje du er heldig nok til å finne en som kommer med 5 års garanati.

Mange tenker kanskje hvor skal jeg bruke min dyrbare tid på å prøve å finne et produkt med 5 års garanti når alle produktene kommer med 2 års garanti? Er ikke 2 år nok tenker du sikkert. Svaret her er både ja og nei, det spørs om du planer og bytte ut produktet ditt igjen etter en stund så har det vel egentlig ikke så mye å si om det kommer med bare en garanti på 2 år, men derimot om du bruker masse penger på dette produktet så lønner det seg kanskje å bruke litt mer tid og se om du kan finne et produkt med 5 års garanti.

Fra hva ryktene sier begynner det og bli mer og mer vanlig å selge produkter med 5 års garanti, så kanskje er du heldig å det første produktet du ser på et av de som selges med 5 års garanti.

Fordeler og ulemper med en airfryer?

Så er det en fordel eller en ulempe å ha en airfryer? Vel det er opp til deg å finne ut av, hva som passer best for deg. Det finnes alltid ulemper og fordeler med alle forskjellige produkter. Det er ingen som kan fortelle deg hva du skal føle og mene om noe.

Jeg skal fortelle deg fordelene og ulempene med airfryer, og siden jeg er en positiv person komemr jeg til å begynne med fordelene.

 • Mengden brukt olje reduserers med nesten 70%
 • Temperaturen øker raskt og timinigen kan styres
 • Slår seg av automatisk
 • Rengjøring av enheten er enkel, da alle delene kan vaskes i oppvaskmaskinen
 • Siden du ikke bruker så mye olje er rengjørings prosessen enklere
 • Denne enheten holder seg ikke varm, ettersom kjølesystemet er utstyrt med et eksosanlegg for å avhende lukt
 • Du kan nyte god mat selv om du ønsker å gå ned i vekt eller spise sunt
 • Gradene kan gå opp til 300 grader på 3 minutter
 • Maten er jevnt tilberedt

Dette er ulempene jeg fant ved å bruke airfryer:

 • Dårlig matlaging
 • Unøyaktige matlagingsretningslinjer
 • Den er for dyr
 • Tar for mye plass
 • Ubrukelig tilbehør
 • Ikke egnet for store grupper

Som sagt er det ikke noen som kan tvinge noe på deg, det er opp til deg hva du ønsker å ha i ditt eget hjem. En airfryer kan kanskje være et godt alternativ til frityrkoker, men husk at det ikke kommer til å smake som maten du lager med en frityrkoker, uansett hvor mye du ønsker deg at det skal smake som denne maten. Kanskje kan du lure kroppen din for en periode men jeg ville ikke sagt det er noe du kan servere noen andre og si det er frityrkoker mat.

Hvorfor burde man kjøpe en airfryer?

Det finnes ingen grunn til å måtte ha en airfryer, men det er opp til en hver om du ønsker å ha en airfryer eller ikke.

Om man har veldig lyst på chips, nuggets og løkringer men egentlig er på en slankekur og skal holde seg unna slik mat, så er det kanskje en ide og kjøpe en airfryer. På den måten kan man fortsatt spise litt usunn mat selv om man er på slanke kur.

Kanskje du er en av dem som ikke liker den fettende smaken som frityrkokere gir til maten, kanskje en airfryer vil hjelpe med å gi en bedre smak på maten fortere enn en normal ovn.

Mange tenker sikkert at man ikke trenger å kjøpe seg en airfryer så lenge man har en vanlig steke ovn i hjemmet. Vel jo om man ønsker å lage mat fortere så trenger man en airfryer. En airfryer virker kanskje på en lignende måte som en ovn men mye raskere og av den grunn blir den sammenlignet med en frityrkoker bare uten all oljen så det er mye sunnere mat som blir laget med denne.

Småbarns familier er nok de som er de kjapeste til å kjøpe en airfryer, ikke bare kan foreldrene tilbringe mer kvalitets tid med barna sine ved å ha en, men de kan gi barna sine «fast food» med god samvittighet fordi det vil ikke være de vanlige fette maten som du normalt ville fått, og det vil ikke være tørt.

Barna vil elske smaken og foreldrene har god samvittighet, det er jo en vinn vinn situasjon for alle, og hva alle ønsker seg i hjemmet.

Husk det er mange valg du må ta når du skal kjøpe en airfryer, ikke bare må du velge om du faktisk skal kjøpe deg en airfryer om det er verdt pengene du tenker å bruke på dette produktet, for det er ikke det billigste på markedet. Men sunn sunn mat har alltid kostet mer penger enn usunn mat. Det er et valg man må også tenke på, ønsker man og være sunn eller skal vi følge resten av flokken å gå for usunn mat.

Når du har tatt valget om å kjøpe deg en airfryer må du velge hvilken farge du ønsker, personlig syns jeg de er veldig fine i svart, jeg tror det er den fargen jeg ville gått for om jeg skulle ha valgt. Sølv også er en fin farge for denne typen maskin. Men som sagt er det helt opp til deg hvilken farge du ønsker deg, det er ingen som kan velge for deg, kanskje har du et kjøkken der alt er hvitt, da ville kanskje ikke en svart maskin passet inn hadde det vel?

Så kommer vi til dette trinnet, når du har tatt valget om at du skal kjøpe deg en airfryer, du har valgt hvor mye penger du skal bruke, og du har til og med klart å velge hvilken farge du skal ha, og du tror at du er ferdig. Nei du er ikke ferdig, du må velge fasongen på maskinen du ønsker på maskinen din. Ønsker du deg en rund en, eller ønsker du deg en firkantet en? Stor eller liten? Kanskje en mellom ting.

Personlig liker jeg de runde maskinen, kanskje fordi de ser nye ut? Men det er ingen som kan tvinge deg til å like det samme som meg. Valget er ditt.

Hvordan ta ordentlig vare på en airfryer?

Om du nettopp har skaffet deg en airfryer er dette flott, men kanskje vet du ikke helt enda hvordan du skal vaske og ta vare på den. Her kan jeg komme til hjelp. Jeg skal forklare deg hvordan du skal ta vare på airfryere din.

 • Trekk ut airfryeren fra stikk kontakten og la den avkjøles
 • Tørk utsiden med en fuktig klut
 • Vask pannen, brettet og kurven med varmt vann og oppvaskmiddel. Alle airfryer delene som kan tas av kan vaskes i oppvaskmaskinen, slik at du kan plassere de der om du ikke foretrekker å ikke vaske dem for hånd
 • Rengjør innsiden av airfryeren med varmt vann og en klut eller svamp
 • Om det er noe mat som sitter fast på varmeelementet over matkurven, mp du rengjøre det med en pensel
 • Pass på at pannen, brettet og kurven er helt tørre før du setter de tilbake
Noen triks og tips som kan hjelpe deg litt:
 • Ikke bruk verktøy for å fjerne mat som sitterfast
 • Om maten sitter fast på pannen og kurven, legg delene i vann og såpe, dette vil løsne hva som sitter fast

Oppsummering

For de som fortsatt lurer på hva en airfryer er, så skal jeg forklare det en gang til. En airfryer er en maskin som steker maten med varm luft, ganske så lik en stekeovn men raskere. Du trenger ikke å varme den opp først du kan bare slå den på og plassere maten der og begynne steketiden.

Du kan også sammenligne den med en frityrkoker også egentlig, det er like raskt som når du tenker på at du må varme opp en frityrkoker føre du kan bruke den. Forskjellen er at du ikke steker maten din i en masse olje, så den er ikke fettete. Så du kan spise «fast food» mat med god samvittighet.

Fordelene med å ha en airfryer er at du reduserer mengden med olje du bruker med opptil 70%, mye sunnere en hva frityrkokere er ikke sant? Du kan også varme opp airfryerer til 300 grader på 3 minutter, det er raskere en hva du kan varme opp en stekeovn på jeg lover deg.

En annen fordel er at du kan spise den maten du trodde du bare kunne drømme om når du begynte å slanke deg, det er som en drøm du kan spise chips, og kylling nuggets, og annet godt uten å føle at du jukser på slankekure din.

Du kan være helt sikker på at maten vil bli jevnt tilberedt, den varme luften kommer fra alle kanter og treffer maten du ønsker å steke samtidig.

En annen ting som er en stor fordel med airfryeren og frityrkokerener at airfryeren ikke lukter på samme måte som frityrkokeren. Du kan trygt plassere en airfryer under et skap uten å tenke på damp og lukt. Det er en stor fordel. Iallfall om du ikke har stor plass på kjøkkenet ditt.

En airfryer som med så mange andre ting nå i dag, finnes i mange forskjellige størrelser, for å kunne tilfredstille behovene til mange flere mennesker enn hva de kunne om du slapp produktet på markedet i bare et valg. Du kan finne store, du kan finne små, du kan finne runde og du kan finne firkantete airfryere. De er tilgjengelige i svarte, hvite, sølv og andre farger.

Din oppgave vil være å kunne velge hva du ønsker det, hva som vil passe på kjøkkenet ditt. Det er ingen andre som kan bestemme hva du liker, eller vite hva som passer på kjøkkenet ditt. Noen liker runde maskiner, noen liker firkantete, hva passer best på kjøkkenet ditt?

Merk deg at de runde maskinene tar gjerne større plass enn de firkantete maskinene. Så om du ikke har stor plass på kjøkkenet ditt, så burde du velge en firkantet maskin, så om du likte de runde maskinene må du finne frem målebåndet ditt og måle for å være sikker på at du faktisk har plass til den.

Så om du ønsker å kaste ut den usunne frityrkokeren og kjøpe en sunnere airfryer, vil det kanskje være enklere å kjøpe og velge en airfryer. Du kan bare se på hva du valgte når du kjøpte frityrkokeren og kopier den til valget ditt med airfryeren. Kanskje kan du til og med lure familien din til å tro at det er en frityrkoker, og du kan servere dem sunnere «fast food» alternativer.

Selv om jeg er ganske så for disse nymoderne airfryerene, finnes det noen som ikke er like positiv til de som det jeg er, mange sier at kvaliteten på matlagingen ikke er den beste, faktisk sier de at det er veldig dårlig kvalitet. Prisen for dette apparatet er dessuten for høy, dette var jeg klar over og har nevnt tidligere at det er ikke en billig maskin. Maskinen kommer med masse ubrukelig tilbehør og den tar for stor plass, det vil si at den ikke passer seg for små kjøkken. Noe jeg så over og over var at maskinen ikke egener seg for å lage mat for store grupper/familier.

Men husk selv om noen klager, er det ikke sikkert du føler det slikt, valget er ditt.