Actionkameraer er ofte forbundet med ekstremsport, men mulighetene er uendelige. Det som skiller et actionkamera fra et vanlig kamera eller et mobilkamera er at du kan feste det på en hjelm, surfebrett, sykler, droner, et kjæledyr eller på kroppen din. Med andre ord slipper du å holde på det mens du filmer, det er lettere å fange en opplevelse uten å ødelegge selve opplevelsen. Det er ikke uten grunn at det heter "action"-kamera.

Om man tar sport som et eksempel, sier det seg selv at utøverne ikke kan holde på et kamera mens de konkurrerer. Før i tiden var et kamera for stort til å feste på noen, men som det meste i det tjueførste århundret blir ting mindre med tiden, ikke bare mobiler og PC-er, men også kameraer. Man får ikke den samme følelsen av å sitte på en sykkel når man ser syklisten utenifra, eller ser en fallskjermhopper ovenfra, men med et actionkamera er det selve opplevelsen som blir i fokus. Da er det lettere å bli oppslukt mens man ser på.

Dessverre er det ikke bare fryd og gammen, det finnes også noen svakheter med mange actionkamera. Er du nybegynner kan det være vanskelig å navigere seg igjennom alle innstillingene. Blant annet er det ingen zoom på de fleste av kameraene, dermed er det ikke ideelt å fotografere på avstand. Et annet potensielt problem er den ekstremt vide vinkelen som er standardinnstillingen, den er designet til å skape en fiskeøye-aktig vinkel som kan gi gode bilder for filmer med mye action og der det er mange inntrykk å ta inn, eventuelt for å filme brede arkitekturperler eller en ekspedisjon rundt Antarktis. Men om du er ute i naturen og vil filme dyreliv bør du nok endre til en smalere innstilling.

En amatørfotograf vil nok også bite merke i at tilbehør - som for eksempel et stativ - koster like mye som selve kameraet og at batteritiden bare er på et par timer.

Er du derimot en profesjonell fotograf er det andre ting enn innstillingene som kan irritere deg. Bildekvaliteten vil ikke være god nok for dine klienter om du er ute etter det perfekte bildet, dessuten er lyden generelt dårlig på alle actionkamera, dog noe bedre på GoPro. Og er du ute i villmarken og vil finne ut hva du nettopp har filmet blir du nok dessverre skuffet ettersom playback-funksjonen bare fungerer på en PC.

Hvorfor kjøpe et actionkamera?

test actionkameraDe fleste actionkamera ser ofte ut som bittesmå modeller av vanlige kamera. I gjennomsnitt har de en vekt på rundt 100 gram, bredde på 60 mm og høyde på 42 mm, altså betydelig mindre enn vanlige kamera som du er vant med. Om du setter på et vanntett hus kan de bli noe større, men de er designet for å være liten for å gi en flue-på-veggen-følelse. Man skal bare feste kameraet på en hjelm, sykkel, surfebrett eller hva det skulle være, så blir filmen slik at seeren blir med på moroa. Selve designen er ofte veldig likt et vanlig kamera, men det kan variere. Noen har en kuleform og andre er helt runde og ser ut som web-kamera. Det er godt mulig det blir mer eksperimentering i fremtiden i og med at konseptet er såpass nytt.

Det er mange særpreg ved et actionkamera som gjør det til et helt unikt produkt. Men som forbruker kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilket man skal kjøpe. Det kommer også helt an på hva du er ute etter og interessert i. Er du mest opptatt av bildekvalitet, filmkvalitet, lyd, tilleggsfunksjoner (som f.eks GPS, WiFi, sensorer, osv), intervallfotografering, stabilisering, eller kanskje du er av typen som er trofast til et spesielt merke? Vår best i test actionkamera blir i hvert fall den nye GoPro Hero 6 som du kan lese mer om lenger ned.

Det er mye å velge imellom, og heldigvis har vi gjort det enklere for deg. Du kan enten velge et GoPro actionkamera, en av utfordrerne til GoPro, en som er litt billigere, en som er god til å ha på hjelm eller et for barn. Etter å ha valgt deg et kamera kan vi tipse om at det er veldig gøy å eksperimentere, spesielt i starten. Da blir det mer behagelig å anvende kameraet ettersom du blir mer vant med innstillingene og vet dens styrker og svakheter. Prøv deg frem med nye vinkler, nye innstillinger og nye øvelser (for eksempel sykling, surfing, eventuelt mer hverdagslige ting) og se hva du synes er aller mest morsomt.

Ellers kan vi informere om at du bør gå for et 4k-kamera om du vil ha den aller beste bildekvaliteten. Men vær obs på at dette tar svært mye plass og bør kanskje helst brukes til timelapse og panoramabilder. For en mer allsidig innstilling vil jeg foreslå 2.7k. Da får du fantastisk kvalitet og du slipper å bruke så mye plass.

Husk at du må ta godt vare på ditt actionkamera. Forhåpentligvis vil du få glede av det i lang tid fremover. Det anbefales å bruke det vanntette huset så ofte du bare kan, den kan også beskytte kameraet mot andre skader om det skulle falle eller komme borti noe. Om du skulle være så uheldig å likevel ødelegge kameraet ditt er det ofte forsikret i ca. to år etter ditt kjøp. Se under for vår test av actionkamera.

Vårt GoPro-valg

Hvordan velge det beste actionkameraet? Vi har dratt på en Gopro kamera test. Og du lurer kanskje på hvilket GoPro kamera som er best? Den nye GoPro Hero 6 er selve definisjonen av et godt actionkamera i 2020. GoPro-merket har levert atter en gang og slår en knepen seier over sine konkurrenter. Hvis du leter etter rå kvalitet er nok GoPro Hero 6 Black det beste på markedet akkurat nå.

Vår test av GoPro kamera landet altså på den nye Hero 6. Det som utgjør forskjellen med denne nye modellen i forhold til Hero 5, er blant annet at bildestabiliteten er mye bedre, en GP1 prosessor som gir bedre bildeoppløsning og bildefrekvens. Dessuten er responsen på touchskjermen mye bedre enn den var tidligere og det følger med en app - QuikStories - som kan redigere opptakene uten at du selv trenger å hjelpe til. For eksempel kan den legge til applaus, ansiktsgjenkjenning og den kan automatisk lage en highlight-video med noen av opptakene dine.

Ulempen med Gopro Hero 6 er først og fremst prisen. GoPro kamera pris er som kjent i den øvrige halvdelen av actionakamera. Ofte er det slik med merkevarer, men det betyr ikke at du sløser bort pengene dine. Det er en av de dyreste som er der ute, men gjør i høyeste grad opp for det med kvalitet.

GoPro Hero 6:

Spesifikasjoner:

 • Vekt: 118 gram
 • Vanntett: Ja, 10 meter
 • 4k video: 60 fps
 • 1080: 240 fps
 • 720: Opptil 240 fps
 • Batteriliv: 2-3 timer
 • Pris: ca. 4000,-

Grunner til å kjøpe:

 • Svært god bildekvalitet og stabilisering

Vanntett uten ekstra hus 4k video:

 • Brukervennlig og innebygd berøringsskjerm
 • Inkludert en sensor som kan måle fart

Grunner til å ikke kjøpe:

 • Mindre sensordata enn Garmin
 • Ingen stabilisering for 4k på 60 fps
 • Dyr

Hvilket GoPro kamera man skal velge trenger ikke å være så vanskelig ettersom Hero 6 er den du aller helst bør kjøpe. Men når det skal sies er det også flere på markedet som kan anbefales for de som er store fans av merkevaren. Du kan kjøpe GoPro Fusion om du føler deg veldig spenstig, den er også veldig dyr og er nok et kamera for de med mye penger og som driver med det innovasjon innen tech-industrien.

Er du på utkikk etter GoPro tilbud vil du nok være interessert i GoPro 3D Hero System. Det er et billig GoPro kamera for øyeblikket på under fem hundre kroner, men det trenger ikke å vare lenge.

Utfordreren til GoPro

gopro kamera prisEr du lei av GoPro-merket og på utkikk etter en utfordrer? Da trenger du ikke å bekymre deg, Sony har etablert seg innenfor actionkamera-markedet og har laget et flott kamera, nemlig Sony FDR x3000. Sony FDR x3000 er en av få actionkamera som kan med stolthet si at de er en utfordrer til GoPro Hero 6. Sony har kommet med en modell som faktisk slår GoPros siste modell i bildekvalitet, stabilisering og i tillegg følger det med en fjernkontroll som du kan ha rundt håndleddet som en smartklokke. Fjernkontrollen tar imot direktebilder fra filmingen din og gir deg full kontroll over kameraet. Denne kommer godt ut i vår test actionkamera.

Når det skal sies er dette et actionkamera for de over gjennomsnittlig interesserte. Prisen er på over 4500,- kroner og rent brukervennlig er den ikke akkurat heller. Du må bruke tid på å finne ut av noen innstillinger som er direkte villedende og kontraintuitive, men er du en perfeksjonist vil du nok si deg fornøyd til slutt etter å ha oppdaget at bildene er ekstremt skarpe og har veldig høy bitrate for et håndholdt kamera å være. (dårlig lyd)

Sony FDR x3000:

Spesifikasjoner:

 • Vekt: 84 gram
 • Vanntett: Ja, 60 meter
 • 4k video: ca. 30 fps
 • 1280: 120 fps
 • 800: 240 fps
 • Batteriliv: ca. 2 timer
 • Pris: ca. 4650,-

Grunner til å kjøpe:

 • Skarpere bilder enn GoPro Hero 6
 • Optisk bildestabilisering
 • Flott fjernkontroll
 • Innebygd GPS

Grunner til å ikke kjøpe:

 • Forferdelig lyd
 • Lite brukervennlig
 • Dyrere enn GoPro Hero 6

Billigere alternativ

Prisen på actionkamera går faktisk fra et par hundre kroner opp til rundt 4.500,- for de som kommer best ut hos oss, slik som GoPro Hero 6. Men tvil ikke, om du har noen ekstra tusenlapper i lommen kan du også kjøpe en GoPro Fusion til 7.500,- kroner, da kan du filme eget VR-innhold og 5.2K video. Den er altså for de spesielt interesserte og tar i bruk den aller nyeste teknologien. Men som hobbyfotograf eller til og med en profesjonell skal du slippe å passere 5000-grensen.

Vår billig actionkamera test kan avslørte at sammen med Kidizoom (som er for barn), finnes det også alternativ til voksne hvor de slipper å stivne når de ser prisen på de dyreste som er på markedet. Du får et ekstremt billig actionkamera til voksne for under tusenlappen hvis du vet hvor du skal lete. Du trenger faktisk ikke å spa opp mer en to-tre hundre kroner for de aller, aller billigste. Da kan du for eksempel prøve deg på et Roxcore actionkamera, Kitvision Escape, eller av merkevaren Polaroid. Husk at disse er de aller billigste og kvaliteten er nok ikke mye å skryte av.

Vår aller mest billige actionkamera som vi føler at duger noe blir Xiaomi Mijia Camera Mini 4K. Det er et virkelig minikamera, det føles ut som om du kan knuse det bare du behandler det litt uforsiktig. Den har en touchscreen-skjerm på 2.4" LCD og er dermed en av de største av alle som følger med et actionkamera. I tillegg har den en app til mobilen og WiFi. Brukergrensesnittet er enkelt å bruke så fort du har fått unna språkinnstillingene som virker veldig klumsete, og dessuten kan du eksperimentere med timelapse, sakte film og flere morsomme triks.

Er du derimot ut etter et billigere alternativ som også innehar en god del kvalitet må du sjekke ut Contour Roam 3. Contour Roam 3 er et relativt billig action camera og anbefales for dem som vil ha penger til overs i lommeboka etter å ha handlet actionkamera. Contour Roam 3 er et veldig enkelt kamera, det kan både være en fordel og en ulempe. Det er en ulempe om du er av typen som fikler mye med innstillingene under filmeøktene dine, med denne modellen kan du nemlig ikke endre på det uten å være koblet til en PC. Dessuten er det ingen mulighet for styring igjennom app eller WiFi og det er ingen GPS. Om du derimot er bare opptatt av å filme og ikke har tenkt å fikse så mye med innstillingene, er dette actionkameraet for deg. Ofte er det enkle det beste.

Contour Roam 3 er også et godt valg for de som vil spare noen kroner, eller som bare er opptatt av brukervennlighet. Den er godt egnet for nybegynnere og er godt egnet til å settes på fester eller komme seg inn i trange rom, til forskjell fra sine konkurrenter. Den kuleformede designen er også perfekt for de som vil filme fra fiskestanga. Det er også vårt valg til actionkamera til jakt.

Contour Roam 3:

Spesifikasjoner:

 • Vekt: 385 gram
 • Vanntett: Ja, 10 meter
 • 4k video: Ikke tilgjengelig
 • 1080: 30 fps
 • 720: 30/60 fps
 • Batteriliv: Opptil 3.5 timer
 • Pris: 2000,-

Grunner til å kjøpe:

 • Bra for nybegynnere
 • Kuleformet
 • Brukervennlig
 • Roterende linse
 • Laserlys
 • Middels pris

Grunner til å ikke kjøpe:

 • Bare OK bildekvalitet
 • Ingen WiFi, app eller GPS
 • Ganske tung
 • Kan ikke bytte batteri
 • Lite innstillinger

Hjelmkamera

Om du lurer på hvordan det gikk med vår hjelmkamera test, kan vi avsløre at det var den noe mer ukjente Garmin Virb Ultra 30 som stakk av med seieren. Hjelmkamera kan brukes til mye forskjellig, men kanskje først og fremst til ekstremsport à la sykling, klatring, fallskjermhopping og vannski. Garmins actionkamera har innebygd GPS, så du kan holde styr hvor langt du har syklet eller hoppet. Dessuten kan du koble den enkelt og greit til tilleggsutstyr som smarttelefoner og smartklokker.

Den mest imponerende funksjonen i dette kameraet er den innebygde G-Metrixen som kan registrere G-kraft, høyde, hastighet, retning og mye mer. Det er også mulig å legge til data i redigeringsprogrammet ved å bruke måleinstrumenter, grafer, osv. I likhet med GoPro Hero 5 kan du snakke med kameraet, blant annet kan du be det om å ta et bilde, starte/stoppe å filme eller å huske et segment til et highlight-hjul.

Som sagt vil vi anbefale dette kameraet til å feste på en hjelm om du har tenkt å bruke det til sykling idet den kan måle puls, temperatur og til og med rundetider.

Garmin Virb Ultra 30:

Spesifikasjoner:

 • Vekt: 88 gram
 • Vanntett: Må kjøpe ekstra hus, 50 meter
 • 4k video: 30/25 fps
 • 1020: Ikke spesifisert
 • 720: 240/200 fps
 • Batteriliv: 2 timer 15 minutt
 • Pris: ca. 4399,-

Grunner til å kjøpe:

 • Stemmeaktivering
 • Mye tilbehør
 • Gps, akselerometer, gyroskop, høydemåler og kompass
 • Ekstern sensor
 • WiFi
 • App for streaming
 • Sportsfunksjoner
 • Bilde- og filmkvalitet på linje med GoPro Hero 6
 • Bra til å feste på hjelmer, sykler, osv

Grunner til å ikke kjøpe:

 • Kan ikke lade under bruk
 • Digital stabilisering istedenfor optisk
 • Smalere synsfelt

Actionkamera til de små

Til slutt har vi også funnet frem et actionkamera til barn. Er det en fotografspire i familien vil Kidizoom være en perfekt gave til han eller hun. Selvfølgelig er den mye lettere å bruke enn det de voksne bruker, de slipper å trykke på knapper de ikke skjønner noe av, og kan istedet fokusere på det viktigste: nemlig å filme eller fotografere. Når sant skal sies vil et tradisjonelt kamera være et bedre alternativ om du bare er ute etter fotografering, men Kidizoom gir deg altså også muligheten til å filme og eksperimentere litt.

Hvem har vel mer action i hverdagen enn barn? Det er den perfekte muligheten til å gjøre opptak av alt de kan finne på av tull og sprell. For eksempel kan de feste den på sykkelen, ta den med på svømmetur eller klatring. Etterhvert vil du nok se at fantasien til barn kommer nok til å overgå påfunnene til de voksne. Noen svakheter må derimot påpekes, bildekvaliteten er ikke mye å skryte av og det er ingen flash på kameraet. Men på den andre siden er det mye billigere enn de kjente modellene, dessuten er dette også et actionkamera med zoom.

Kidizoom er altså et fantastisk verktøy for barn til å ta deres første bilder og for å komme i gang med det som kan bli et langt liv som hobbyfotograf, noe som blir mer og mer vanlig nå til dags. Den inkluderer også morsomme spill, men de er nok bare morsomme for de under 9-10 år. Det kan være lurt å veilede barna litt i starten, selv om den er relativt enkel å bruke i forhold til de andre actionkameraene. Det er noen detaljer som kan ta litt tid å sette seg inn i, som for eksempel tegneseriefigurer som blir med i bildet, det ligner mye på de funksjonene som er i snapchat og kan gi noen fjollete bilder som er morsomme for barn.

Du har også intervallfunksjoner som gjør det mulig å ta bilder med noen opperom fra hverandre, til slutt blir de lagt til i en video der du kan se alle bildene sammenhengende. Det er også mulig å legge til musikk på de, ofte barnesanger som kan gå de voksne på nervene men som får barna i ekstra godt humør.

Kidizoom:

Spesifikasjoner:

 • Vekt: 275 gram
 • Vanntett: Ja
 • 4k video: Ikke tilgjengelig
 • 1080: Ikke spesifisert
 • 720: Ikke spesifisert
 • Batteriliv: 4 timer
 • Pris: ca. 500 kroner

Grunner til å kjøpe:

 • Billig
 • Ekstremt enkel å bruke (til og med for barn)
 • Trenger ikke minnekort, har plass til tusenvis av bilder
 • Overraskende god kvalitet på filming
 • Føles naturlig å holde

Grunner til å ikke kjøpe:

 • Bildekvaliteten er dårlig
 • Ingen innebygd flash
 • Liten skjerm, treg til å vise bilder mens du beveger deg

Konklusjon

Vår best i test actionkamera ble altså GoPro Hero 6. Det er det mest ikoniske GoPro kamera på markedet akkurat nå og har det aller meste en kan ønske seg i et actionkamera i 2020. Vi har også sett på andre modeller som kunne ha sablet ned GoPro fra tronen, men det er småting som gjør til at de ikke når helt opp.

Når det kommer til pris fant vi ut at det var mange på markedet i nesten alle prissjangre. Fra bare noen få hundrelapper opp til over 7000,- kroner. Vi var mest opptatt av de mot midten, samtidig som vi fant et billig actionkamera til å inkludere i testen vår, nemlig Contour Roam 3.

Ellers kan vi bekrefte at det finnes kamera til de fleste der ute, og mulighetene til å eksperimentere er uendelige. Det er bare kreativiteten som setter grenser til de med actionkamera.